Het Syndicat Viticole des AOC Bordeaux et Bordeaux Supérieur, met 6700 aangesloten leden de grootste belangenorganisatie van producenten binnen de Franse wijnbouw, heeft met een overgrote meerderheid van 85% van de stemmen een motie aangenomen die toekenning van de AOC verbiedt aan wijnen die onder een minimumprijs verkocht worden.

Hiermee dagen de producenten négociants uit om ofwel meer te betalen ofwel helemaal af te zien van hun wijnen. Deze vaststelling van een minimumprijs staat op gespannen voet met de Europese regelgeving die dit expliciet verbiedt. De maatregel is dan ook vooral ingegeven om de Franse overheid - die door de producenten vanwege haar anti-alcoholbeleid in hoge mate verantwoordelijk gehouden wordt voor de groeiende onverkoopbare wijnplas - te bewegen actie te ondernemen tegen de crisis die de Bordeaux nu al vier jaar in zijn greep houdt. Het heeft veel weg van een spelletje blufpoker uit pure wanhoop.

Dat de négociants onder druk gezet worden, is begrijpelijk. Gebruik makend van de crisis hebben zij geprobeerd de prijs voor bulkwijn zo veel mogelijk te drukken. Voor een tonneau (ca. 1200 flessen) eenvoudige Bordeaux wordt momenteel nog maar 700 euro betaald. Het Syndicat eist nu een minimumprijs van 1000 euro per tonneau. Wijnen die voor minder verhandeld worden, zouden niet langer een AOC-certificaat ontvangen, maar als vin de table geetiketteerd moeten worden. In dat geval zouden ze nog onverkoopbaarder worden dan nu al het geval is. De négociants op hun beurt stellen dan weer dat prijsverhogingen alleen gerechtvaardigd zijn als de kwaliteit daartoe voldoende aanleiding biedt. Kwaliteit en Bordeaux .... Het laatste woord hierover is dus nog lang niet gezegd.

bron: Perswijn
Dit artikel afdrukken