Onlangs kreeg ik al een persbericht van HAK waarin zij aankondigen minder zout in hun potjes met groenten te gaan stoppen. En nu volgt de vleesindustrie samen met TNO. Aha, het was vorige week World Salt Awareness Week, nooit van gehoord, maar in ieder geval is er dus meer zout over voor de strooiwagens:

Datum 11 februari 2010 Nummer 2010-08
PERSBERICHT

TNO en Vaessen-Schoemaker werken aan zoutverlaging in vleesproducten


Tijdens de World Salt Awareness Week vorige week hebben TNO uit Zeist en Vaessen-Schoemaker B.V. uit Deventer de handschoen opgenomen om het zoutgehalte in voedingsmiddelen te verlagen. De beide partijen gaan samenwerken om het zoutgehalte in vleesproducten met 50% te verlagen zonder dat dit ten koste gaat van smaak en kwaliteit. Het verlagen van de hoeveelheid zout in vleesproducten is een complex probleem. Zout geeft niet alleen smaak aan voeding; het heeft ook een belangrijke functie voor de textuur en de houdbaarheid.

Teveel zout groot gezondheidsprobleem

Volgens het Voedingscentrum sterven er per jaar in Nederland ruim 2500 mensen omdat ze onnodig veel zout binnenkrijgen. De gezondheidsraad adviseert om de dagelijkse consumptie van 9 naar 6 gram zout per dag terug te brengen. Om dit mogelijk te maken moeten consumenten beter op hun zoutinname letten. Maar een belangrijke bijdrage kan ook zijn door het zoutgehalte in voedselproducten te verlagen. Die uitdaging gaan TNO en Vaessen-Schoemaker aan.

Vaessen-Schoemaker B.V. te Deventer richt zich al zestig jaar op het ontwikkelen en produceren van functionele ingrediëntenmixen voor de internationale levensmiddelenindustrie. Deze worden toegepast in vlees-, vis- en vegetarische producten. "Vaessen-Schoemaker B.V. wil met deze samenwerking diepgaande kennis verkrijgen op basis waarvan effectieve en innovatieve oplossingen ontwikkeld kunnen worden voor haar klanten. Veel van de huidige oplossingen zijn gericht op het voorkomen van smaakafwijkingen. Met dit project verwachten we daarnaast ook oplossingen te kunnen ontwikkelen, waarmee ook houdbaarheid en structuur behouden kunnen blijven, of zelfs verbeterd te kunnen worden", aldus de heer Veth, algemeen directeur van Vaessen-Schoemaker.

Minder zout, verzadigd vet en suiker

"Het gezonder maken van de samenstelling van voedingsmiddelen is een belangrijke activiteit van TNO", zegt Ronald Visschers (programmamanager Voedselkwaliteit en -productie). "Wij helpen bedrijven binnen de gehele voedingsmiddelenindustrie met het herformuleren van bestaande en het ontwikkelen van nieuwe gezonde producten. TNO heeft bijvoorbeeld al technologie ontwikkeld die helpt bij het met 40% reduceren van zout in bacon en banketproducten. Ook voor het reduceren van verzadigde vetzuren in bakkerijproducten tot wel 33% zijn oplossingen gevonden. Tevens is suikerreductie een van de speerpunten. De gevonden oplossingen kunnen vaak op verschillende producten worden toegepast."

Het project wordt uitgevoerd binnen het TNO EZ-Co-financieringsprogramma. Met dit programma richt onderzoeksorganisatie TNO haar onderzoek op toekomstige kennisbehoefte van het Nederlandse bedrijfsleven. Deelnemende bedrijven kunnen een strategische kennispositie ontwikkelen en op termijn hun concurrentiekracht versterken, terwijl TNO haar kennisbasis op peil houdt.

Zie ook: www.tno.nl en
www.vaessen-schoemaker.nl

Dit artikel afdrukken