In de Ondertussen van dinsdag 21 april vallen mij deze berichten op:

- 24 liter per persoon. Zoveel minder wijn zullen Europeanen dit jaar drinken door de coronacrisis (Algemeen Dagblad). Die verwachting staat in een rapport van de Europese Commissie. Vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar zal de wijnconsumptie in de 27 EU-landen met 107 miljoen hectoliter dalen. Ook is er een verschuiving in soort wijnen. Zo drinken we minder kwaliteitswijnen door de sluiting van restaurants en bars. De Commissie verwacht een daling van de wijnexport met 14%. Die daling is overigens ook deels het gevolg van de sinds oktober geldende Amerikaanse importheffingen van 25%.

- in plaats van zich voor te bereiden op de Giro d’Italia brengt wielrenner Dylan Groenewegen nu boodschappen rond op zijn racefiets (NOS). Groenewegen brengt de boodschappen rond voor Bezorg de Zorg, een boodschappenservice voor zorgverleners en ouderen ten tijde van de coronacrisis. De NOS ging mee met de 26-jarige sprinter van Jumbo-Visma. "Het is puur vermaak". Groenewegen haalt de boodschappen op, stopt ze in zijn rugzak en fietst langs de adressen. "De mensen zijn er blij mee. Het is natuurlijk even wennen, maar ik vind het wel leuk om te doen." Het is aandoenlijk om te zien hoe Groenewegen boodschappen bezorgt bij een 97-jarige vrouwelijke fan.


- ‘dan had je maar een vak moeten leren’ is wat sommige ouders tegen hun kinderen zeggen als zij werk moeten doen wat ze niet leuk vinden. Nu steekt de vork anders in de steel. Tandartsen, koks en andere tijdelijk werklozen doen nu via helpdeoogst.be het werk van seizoensarbeiders. Zo steken sommigen nu asperges bij een bioboer in Halle-Zoersel (VILT). Fysiek valt het steken van de exclusieve groenten zwaar. Het gezegde ‘je kan altijd nog boer worden’ is dus niet zonder meer van toepassing. De psychologe die last van haar rug kreeg kan daar nu over meepraten.

Lockdowns in ‘s werelds grootste thee-producerende regio’s bedreigen de wereldwijde aanvoer. Dat maakt dat de Britten zich zorgen maken over hun ‘cuppa’ (DailyMail).
Door de coronacrisis besteden Nederlanders meer tijd aan het bereiden van lunch en avondeten (Nieuws voor Diëtisten). De crisis zorgt ook voor verschuivingen in de afvalinzameling.
Minder afval vanuit retail en bedrijven (Schiphol!), meer huishoudafval en ziekenhuisafval. Dat zorgt voor een continue zoektocht naar alternatieve vormen van inzameling, laat Wieger Droogh van afvalverwerker Suez weten. (Duurzaam bedrijfsleven).
Afvalverwerkers vinden ook steeds vaker mondkapjes tussen het oud papier en plastic of rubberen handschoenen in het riool, waar ze niet thuishoren (NU).
Waterschap Rijn en IJssel vreest dat delen van Nederland dit jaar voor het derde jaar op rij te maken krijgen met grote droogte (Boerderij).

"De coronacrisis hakt in op de samenleving". De Vlaamse minister van Welzijn Wouter Beke maakt zich zorgen over het effect van de epidemie en lockdownmaatregelen op de bevolking. Daarom steekt de Vlaamse regering €25 miljoen in een actieplan voor het mentale welzijn op de korte en langere termijn (DeStandaard).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken