Al eerder at een gezin uit Zweden als experiment twee weken lang 100% biologisch. Na twee dagen waren bijna alle aanwezige pesticiden uit het vijftal verdwenen.

Onderzoekers uit Berkeley pakten het wat groter aan. Zij lieten 40 kinderen tussen de 3 en 6 jaar tijdelijk overstappen op een biologisch dieet. De kinderen aten eerst 4 dagen niet-biologische producten. Daarna hadden ze een week lang alleen maar keuze uit biologisch. De laatste 5 dagen van het onderzoek aten ze opnieuw niet-biologisch.

Effect
In de urinemonsters van de kinderen kwamen 6 pesticiden veelvuldig voor. De overstap op biologisch verlaagde de hoeveelheden van 2 van deze pesticiden al binnen een paar dagen met 50%. Van een ander veel voorkomend bestrijdingsmiddel namen de hoeveelheden met 25% af. De niveaus van de overige 3 pesticiden bleven min of meer gelijk.

Landbouw of stadse omgeving
De ene helft van de onderzochte kinderen kwam uit een stadswijk. De andere helft kwam uit een agrarische omgeving. Het effect op de pesticiden in de urine van de twee groepen was gelijk. Wel waren de hoeveelheden over het algemeen bij de stadskinderen lager, zowel tijdens het reguliere, als tijdens het biologische dieet.

Hoofdauteur Asa Bradman zegt in de New York Times dat er nu bewijs is dat je de blootstelling aan pesticiden kan verminderen door voor biologisch te kiezen. Toch wil ze niet beweren dat gangbare fruit en groentes onveilig zijn. Groenten en fruit zijn immers gezonder dan geen groenten en fruit.

Fotocredits: ‘Boston Organics box’, Dan4th Nicolas
Dit artikel afdrukken