Koolzaadtelers in Duitsland en Groot-Brittannië zijn het afgelopen jaar veel meer 'ouderwetse' insecticiden gaan spuiten. In Duitsland is het gebruik daarvan ten opzichte van 2013 verviervoudigd, in Groot-Brittannië verdubbeld.

Vrijwel hele Duitse areaal aangetast door glanskever
Dat schrijft Boerderij op basis van een onderzoek door het Duitse marktbureau Kleffmann.
Kieffmann ondervroeg 1.100 Duitse en 400 Britse koolzaadtelers. Duitsland teelt 1,3 miljoen hectare koolzaad, waarvan volgens de telers 338.000 hectare sterk en 780.000 hectare middelzwaar aangetast is. In Groot-Brittannië werden gemiddeld 16 larven per koolzaadplant aangetroffen. De omstandigheden waren vorig jaar 'ideaal' voor de glanskever, met een zachte winter en een warm voorjaar.

Neonicotinoïden zijn systemische bestrijdingsmiddelen. Ze worden toegepast door zaaigoed van een coating te voorzien, zodat de werkzame stof in de hele plant opgenomen wordt. Omdat er mogelijk een relatie is met bijensterfte, stelde de EU per oktober 2013 een driejarig moratorium in. Dat loopt dit jaar af.
Vorige week bleek uit een advies van het hoogste wetenschappelijke orgaan van de EU, EASAC, dat neonics waarschijnlijk een nog veel bredere impact hebben dan tot nu toe gedacht.

'Noodgeval'
In Finland hebben koolzaadtelers een andere oplossing gevonden voor het moratorium. Daar heeft de Finse autoriteit voor de toelating van chemische stoffen (Fukes) bepaald dat het zonder neonicotinoïden niet mogelijk is in Finland oliehoudende zaden te telen. Er is sprake van een 'noodgeval'. Finse koolzaadtelers mogen daarom wel neonicotinoïden gebruiken.

Fotocredits: 'koolzaad', Bert Kaufmann
Dit artikel afdrukken