Bij vaste voedingsmiddelen staat de caloriewaarde op het etiket, maar bij dranken, zeker in het café, is dat niet het geval. In een wereld waarin alcohol, van het 'biertje' tot het 'wijntje', gewoon zijn geworden, vinden gezondheidsexperts dat zorgelijk.
Calorielabels voor slimmere keuzes
De Britse non-profitorganisatie The Royal Society for Public Health vindt dat de EU calorielabels op alcoholhoudende dranken moet verplichten. In een videofilmpje laat de RSPH consumenten een pilsje, een stout (donker bier), een groot glas rode wijn en een donut op calorie-waarde rangschikken. Vrijwel iedereen doet dat op de gok en ... fout.
Het glas rode wijn heeft de meeste calorieën, meer nog dan de donut, en het pilsje de minste. Volgens de RSPH blijkt uit op hun kosten gedaan onderzoek dat 60 tot 80% van de Britten geen idee heeft van de calorieën in hun drankje, terwijl alcoholdrinkende Britten 10% van hun dagelijkse calorie-inname uit alcohol halen.
In het filmpje stelt Shirley Cramer, hoofd van de RSPH, dat het maar een kleine stap hoeft te zijn om consumenten beter te informeren. Juist omdat de caloriewaarde toch al op voedingsmiddelen staat, zouden consumenten daar prima mee uit de voeten kunnen. Tweederde van de Britten is dan ook voorstander van calorie-etikettering op drank, blijkt uit het onderzoek.
Cramer pleit daarom expliciet voor Europese regelgeving. Hoe de praktische uitwerking moet uitpakken laat ze in het midden. Ook wat het gaat kosten laat ze onbesproken.
Toch is dat geen sinecure. Eer iedere wijnboer de jaarlijkse wisselende caloriewaarde per cuvée heeft vastgesteld, of de bartender die van zijn cocktail, ben je heel wat hindernissen verder. Bovendien valt er niet veel te verwachten van een dergelijke 'droge' informatie-exercitie om de consument zijn gedrag te laten veranderen. Dan zijn wellicht ezelsbruggetjes als 'biertje = boterham' en 'rode wijn maakt dikker dan een donut' wat eenvoudiger . Zelfs als dat niet helemaal blijkt te kloppen.
Fotocredits: still uit BBC filmpje, via YouTube
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
1 De kop mag 'misleidend' zijn om lezers te lokken en dat is die dan ook.
2 De kop zet niet aan tot verkeerd gedrag. Bevestigt hooguit de donut-eter in zijn gedrag. Draagt wel bij aan de vermeende verwarring rond voedsel.
3 Met de tekst is weinig mis. Maar met de bron waarop het zich baseert des te meer. Deze RSPH probeert de EU tot extra zinloze regelgeving te verleiden met een misleidend filmpje. De vergelijking gaat niet op. Het glas wijn bevat bijna 3 x de standaardhoeveelheid, terwijl de donut minuscuul is. En dan nog scheelt het maar 3 kcal; namelijk 228 om 225 kcal.
Daarnaast bezondigt deze non-profit gezondheidsorganisatie zich ook nog eens aan bierpropaganda door wijn meer calorieën toe te dichten dan bier. Helaas voor bierliefhebbers, maar per standaard eenheid alcohol bevat bier altijd meer calorieën door de aanwezigheid van moutsuikers = koolhydraten.
Waar het Kennisinstituut Bier ook niet mee te koop loopt is dat je met hun product en passant ook een portie graangluten consumeert.
Ja, ik ken niet elk mens zijn psyche Dick, maar je snapt zelf toch ook wel dat het bij velen gewoon zo is, dat ergens iets te lezen staat of iemand iets zegt dat ze het gelijk geloven en niet zelf nadenken of verder zoeken? Zo zijn heel veel mensen nu eenmaal, die hebben mensen nodig die hun zegt hoe het zit en niet zelf nadenken en als het maar vaak genoeg gezegd wordt kun je ze niet of nauwelijks meer op andere gedachten brengen.
Misschien had in de tekst moeten staan dat je niet naar calorieën moet kijken maar als eerste naar wat het gezondheidseffect is?
Waarom Astrid? Wat misleidt en tot welk gedrag leidt dat misschien? En wat had er in de tekst moeten staan?
Naar mijn idee:
1. is de titel van dit stukje misleidend? Ja
2. zet het aan tot verkeerd gedrag door de boodschap die blijft hangen? Misschien
3. gelden die 2 zaken voor de tekst? Ook, want uit de tekst blijkt hetzelfde als in de titel staat is mijn idee
Mensen zijn heel makkelijk te misleiden door alleen al een titel, heel veel mensen zien zoals hierboven een kop van een tekst en geloven dat meteen, die lezen niet verder, net als dat ze de nieuwslezers, politici, dokters enz meteen op hun woord geloven als zij iets vertellen, terwijl het heel wat anders zou kunnen zijn.
Robert, ik ben heel benieuwd wat anderen daarvan vinden:
1. is de titel van dit stukje misleidend?
2. zet het aan tot verkeerd gedrag door de boodschap die blijft hangen?
3. gelden die 2 zaken voor de tekst?
PS: voor de waarden en typen glazen moet je even naar het filmpje kijken. En wie weleens horeca bezoekt, weet dat de maat van een glas wijn veranderd is. Vroeger gingen er nog ruim 6 glazen uit een fles. Er zijn restaurants die er inmiddels na 2x voor 2 personen inschenken, graag nog een glaasje bij doen uit een nog andere fles.
Ik noemde hieronder al die prachtige grote glazen van Ikea. Voor thuis.