Maatregelen in de stal, tijdens het transport en in de slachterij verminderen het risico op berengeur bij ongecastreerde varkens, maar sluiten het niet uit. Dat blijkt uit een tussenrapportage van het Vlaamse onderzoeksproject Taintless. Gemiddeld heeft 3 tot 5% van de ongecastreerde varkens berengeur. "Berenkarkassen met meer krassen en meer spek, die zijn afgemest met gelten in de afdeling en korter verbleven in de wachtruimte van de slachterij, stinken vaker", schrijft Boerderij. Volgens de onderzoekers is de link tussen minder berengeur bij gavere karkassen en een kortere wachttijd toe te schrijven aan stressreductie. Gescheiden afmesten van gelten, vrouwtjesvarkens, en beren in verschillende stallen leidt ook tot minder "stinkers". Waarom beren met verhoudingsgewijs meer vlees ('magere' varkens) minder snel stinken, is onduidelijk.
Boerderij - Minder stinkers door minder stress
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik eet eigenlijk geen varkensvlees, hooguit af en toe een varkenshaasje of schnitzel en die zijn al mager, maar mocht ik eens trek in een speklap of karbonade hebben dan zou ik er heel graag een lekker vet randje aan hebben, dat geeft tenminstesmaak aan het vlees.
Zelfs ham(beleg) eet ik nauwelijks nog. Vroeger had ik weleens een dikke plak bij de slager om zo weg te knabbelen en dan zet er een heerlijke rand vet van wel 2-3 cm aan, die als laatste opeten, smullen was dat. Die randen werden steeds kleiner en kleiner, als er nu iets van 1cm aan zit eb je geluk.
Hoe meer vet, hoe meer stank. Dat is niet nieuw. Dat wisten de oude boeren al. Het androstenon hoopt zich namelijk meer op in het vet dan vlees. Een karkas met een magervleespercentage van 63,5% heeft een kans van 6,2% op berengeur, terwijl een karkas met 67,0% mager vlees een kans heeft van 4,8% op berengeur (cijfers KU Leuven 2016). Maar willen we echt mager smakeloos vlees of liever een randje vet? Als we dat laatste willen dan moeten we onze varkens gewoon op jongere leeftijd slachten, rond de 85 kilo (nu is dat 100-110kg). Dat doet onder andere Ierland en daar is geen sprake van berengeur. Dat willen de slachterijen niet, want meer kg per varken betekent lagere kosten per kg vlees. Vooral een geldkwestie dus.