Maatregelen in de stal, tijdens het transport en in de slachterij verminderen het risico op berengeur bij ongecastreerde varkens, maar sluiten het niet uit. Dat blijkt uit een tussenrapportage van het Vlaamse onderzoeksproject Taintless. Gemiddeld heeft 3 tot 5% van de ongecastreerde varkens berengeur. "Berenkarkassen met meer krassen en meer spek, die zijn afgemest met gelten in de afdeling en korter verbleven in de wachtruimte van de slachterij, stinken vaker", schrijft Boerderij. Volgens de onderzoekers is de link tussen minder berengeur bij gavere karkassen en een kortere wachttijd toe te schrijven aan stressreductie. Gescheiden afmesten van gelten, vrouwtjesvarkens, en beren in verschillende stallen leidt ook tot minder "stinkers". Waarom beren met verhoudingsgewijs meer vlees ('magere' varkens) minder snel stinken, is onduidelijk.
Boerderij - Minder stinkers door minder stress
Reageer
  • Deel
Druk af