Heb als leek wat wetenswaardigheden uit de wikipedia verzameld, voor andere leken.
De perceptie van de berengeur (androstenon) is genetisch bepaald (vrouwen zijn er gevoeliger voor dan mannen).
Verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement bepaalt dat vlees ongeschikt voor menselijke consumptie moet worden verklaard wanneer het een uitgesproken seksuele geur heeft.
Castratie.
- Castratie verzwakt de dieren tijdelijk en stelt ze bloot aan een verhoogd infectierisico. Ze hebben een lagere voederconversie en een tragere groei dan de ongecastreerden.
- Castratie zonder verdoving, die in de meeste Europese landen op grote schaal wordt toegepast, is in diverse landen verboden.
- Chirurgische castratie met inhalatie-anesthesie heeft een verhoging van de kostprijs tot gevolg, problematisch voor kleinere bedrijven. Anesthesie kan ook een gezondheidsprobleem opleveren door de persistentie van de bestanddelen in het vlees.
- In Spanje en Griekenland wordt meer dan 20 procent van de varkens niet gecastreerd om voeder te besparen. Ongecastreerd produceren varkens minder stikstof dan gecastreerd.
Vaccineren.
Pfizer heeft een vaccin tegen zwijnengeur ontwikkeld, dat sinds 1998 op grote schaal wordt gebruikt in Australië en Nieuw-Zeeland. In Frankrijk twijfelt men aan de aanvaardbaarheid van een dergelijke procedure voor de consument. Het risico van verwarring ontstaat in de publieke opinie tussen deze vaccinatie en een hormoonbehandeling, met de schandalen van de hormoongevoede kip nog in het geheugen.
Slachtleeftijd vervroegen.
Dit is de oplossing die de Britten en de Ieren hebben gekozen. In Frankrijk worden varkens geslacht op een leeftijd van ongeveer 6 maanden, bij 115-120 kg: bij dit gewicht ontwikkelt een derde van de niet-gecastreerde mannetjes de "berengeur".
Genetische selectie.
Sommige producenten fokken het berengeur uit en vermijden de varkensrassen die veel berengeur hebben. Een van de voordelen van de ongecastreerde beren is dat hun vlees magerder is en ze 10% sneller groeien, dus een betere voederconversie-efficiëntie.
Verandering in de fokkerijomstandigheden.
Huisvestings-, voeder- en andere maatregelen kunnen de berengeur aanzienlijk verminderen. De Deense wet bepaalt dat varkens met een gewicht van meer dan 20 kg toegang moeten hebben tot een douche, of een andere thermoregulerende methode.
Selectie achteraf.
(Soldeerbout van Carilien #4 )
De karkassen met seksuele geuren worden op de slachtlijn naar een ander verwerkingscircuit geleid. In Noorwegen loopt een onderzoeksproject met bijen (Apis mellifera) of wespen (Microplitis croceipes) die in staat zijn om de geur te detecteren. In Noorwegen en Zwitserland loopt een onderzoek naar de geavanceerde elektronische neus.
Bron: wikipedia
------
- Slachtleeftijd vervroegen lijkt mij de beste oplossing, dat doen we ook bij champignons, boontjes en bladgroente.
- Berengeur tijdens bereiden camoufleren.
Oma deed altijd een theelepeltje zuiveringszout door de stoofpot als er een berengeur werd verwacht. Bij jonge varkens bederft dit juist de smaak.
Goed en langdurig marineren wordt vooral in de zuidelijke landen gedaan. Hiervoor worden vooral tijm, laurier, rozemarijn, koriander, selderie, gember, kruidnagel, scherpe paprika en rode wijn, azijn of yoghurt gebruikt.
------