Voordat de bekendmaking begon, werd er 1 minuut stilte gehouden voor de vorige week overleden Joop Braakhekke. De stilte eindigde met een staande ovatie.

30 jaar een ster
Als eerste werd Restaurant Neercanne in Maastricht in het zonnetje gezet. Het restaurant heeft al sinds 1986 een ster. Michael Ellis, internationale directeur van Michelin: ‘’Er zijn maar een handjevol restaurants wereldwijd die dit hebben bewerkstelligd.’’

Sterren
Vervolgens maakte Ellis de 5 nieuwe restaurants bekend die in 2017 voor het eerst één ster krijgen. Drie hiervan bevinden zich in Amsterdam: Bolenius, MOS en RIJKS (in het Rijksmuseum). Hiermee telt Amsterdam nu 21 Michelinsterren. Daarnaast hebben ook restaurant Cucina del Mondo in Heerlen en restaurant Noble in Den Bosch hun eerste ster gekregen.

Verrassend was de toekenning van meteen twee sterren aan restaurant Tribeca in Heeze. Het restaurant ging pas kortgeleden open en kreeg op de derde dag na de opening Michelin al op bezoek. Sterrenchef Jan Sobecki: ‘’We hadden gehoopt op 1 ster, we zijn pas drie maanden open. Maar direct twee! Wauw.’’

Restaurant De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen behouden allebei hun 3 sterren. Opnieuw kregen we er in Nederland geen nieuw driesterrenrestaurant bij.

Sterverlies
In totaal zijn 6 restaurants ster(ren) kwijtgeraakt. Het Amstelhotel-restaurant La Rive in Amsterdam en Cottontree Mer in Scheveningen verloren hun ster, maar zijn wel nog open. De overige 4 restaurants sloten dit jaar de deuren en verloren daardoor hun sterren: Boreas** in Heeze, Chapeau** in Bloemendaal, In de Molen* in Onderdendam en Kaagjesland* in Reeuwijk. Ook Le Restaurant in Amsterdam levert zijn ster in, omdat eigenaar Jan de Wit aan het einde van dit jaar sluit.

Eindstand
De nieuwe rode gids van Michelin telt nu 106 sterren, vorig jaar waren dit er 107. Nederland heeft 19 restaurants met 2 sterren, vorig jaar waren dit er 20. Het aantal restaurants met 1 ster is nog steeds 85. Daarnaast hebben 134 restaurants in Nederland een Bib Gourmand gekregen.

Advies
Restaurant De Swarte Ruijter kreeg vorig jaar een Michelinster. ‘’Blijf jezelf en ga vooral niet zweven’’, is het advies van chef-kok Erik Mönnink voor de restaurants die vandaag een Michelinster hebben gekregen. Met ster in de gids weten meer gasten je restaurant te vinden, maar zul je je ook meer waar moeten maken. Voor Mönnink betekent dat: "Als je één ster hebt, moet je voor twee gaan. Het kan altijd beter.’’
Dit artikel afdrukken