Over de restaurants die een ster kwijtraken, was tot vanochtend nog niets bekend. Een weekend nagelbijten dus voor chef Tonny Berentsen van De Kromme Dissel in Heelsum. Vandaag kwam de ontlading: De Kromme Dissel behoort tot het hyperselecte groepje restaurants dat meer dan 50 jaar onafgebroken een Michelinster heeft, schrijft De Gelderlander.

Opvallend is het natuurlijk wel. Bij de nieuw bekroonde restaurants hoort de nieuwe zaak Brut 172 in Reijmerstok van Hans van Wolde. Van Wolde kookte in zijn Maastrichtse restaurant Beluga 2 sterren bij elkaar en verkocht zijn zaak in 2019. Brut 172 opende in maart 2020, maar moest na 10 dagen weer sluiten wegens de lockdown. Toch krijgt Brut 172 in de nieuwe Michelingids 2 sterren. Hoe konden Michelinsterren uitgedeeld worden aan dichte restaurants? vraagt De Telegraaf dan ook.

'Maar tweeëneenhalve maand dicht'
Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin in de Benelux, heeft zijn antwoord klaar: bij Michelin is het business as usual. Dat zei begin dit jaar ook Gwendal Poullennec al, de internationale directeur van de Guides Michelin, bij de uitreiking van de Franse sterren. In het najaar van 2019 waren de gidsen over dat jaar klaar. Vanaf november tot maart 2020 konden de anonieme Michelininspecteurs dus gewoon hun gang gaan. "Toen midden in maart de eerste lockdown een feit werd, hebben mijn inspecteurs en ikzelf direct onze vakantiedagen opgenomen. Zodat we bij de heropening van de restaurants begin juni meteen weer voltijds de weg op konden”, zegt Loens in De Telegraaf. In oktober 2020 waren de inspecties gedaan. "In die tijd zijn restaurants maar tweeënhalve maand dicht geweest", zegt Poullennec om duidelijk te maken dat Michelin dit jaar efficiënt uit eten is geweest maar zich niet heeft laten storen door de coronacrisis.

'Als een gewone gast'
France Info stelde Poullennec ook de logische vraag of Michelin in dit bijzondere jaar ook afhaalmaaltijden heeft beoordeeld. Dat blijkt niet het geval. Ook in 2020 is op dezelfde manier beoordeeld als andere jaren, dus op de beleving in de restaurants en wat de chefs presteren op het bord. Dat beaamt ook Loens in Misset Horeca: de coronamaatregelen hebben geen invloed gehad op de kwaliteit van het eten of het aantal handelingen per gerecht. "Wel zagen inspecteurs veel creativiteit in de bediening. Van alles hebben we waargenomen: service op grote plateau’s, service op draaitafels, trolleys, dubbele maskers, handschoenen. Soms ging het daardoor wat minder vlot maar daar zijn we natuurlijk coulant mee omgegaan." Het criterium daarbij? Hoe andere gasten reageerden. Hadden die er geen moeite mee, dan deed de Michelin-inspecteur ook niet moeilijk.



UPDATE, 13u30

Tijdens de online ceremonie vanuit het DeLaMar Theater in Amsterdam werd duidelijk dat De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen (Zeeland) hun drie Michelinsterren behouden. Er komt geen derde driesterrenrestaurant in Nederland bij.

Voor het eerst werden dit jaar ook groene sterren uitgereikt voor duurzaam gastronomisch genot. De groene schouderklopjes gingen naar De Librije, Bolenius en De Kas in Amsterdam, Lokaal in Doetinchem, De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Restaurant One in Roermond, Aan Sjuuteänjd in Schinnen en Het Seminar in Zenderen.

Nieuwkomers die één ster krijgen zijn De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Kasteel Heemstede in Houten, Zeezout in Rotterdam, Daalder en Wils in Amsterdam, Pieters in Bergambacht, Meliefste in Wolphaartsdijk (Zeeland) en Tilia (voorheen De Zwaan) in Etten-Leur.

Nederland telt nu 113 sterrenrestaurants, twee meer dan vorig jaar. Naast De Librije en InterScaldes, de twee driesterrenzaken, telt Nederland in 2021 achttien restaurants met twee sterren en 93 met één ster.
Dit artikel afdrukken