In de Zuid-Mexicaanse staat Oaxaca mogen geen suikerhoudende dranken en calorierijke snacks meer worden verkocht aan kinderen, schrijft The Guardian. Als dat wel gebeurt, riskeert de verkoper een boete of zelfs sluiting van zijn winkel. De nieuw aangenomen wet plaatst suikerhoudende producten in nagenoeg dezelfde categorie als sigaretten en alcohol.

Mexicanen consumeren wereldwijd de meeste frisdrank. Zij drinken jaarlijks gemiddeld 163 liter frisdrank per persoon. Bovendien krijgen heel jonge kinderen al frisdrank voorgeschoteld. In een arme regio in de staat Guerrero drinkt volgens een onderzoek 70% van de schoolkinderen frisdrank bij het ontbijt.

In Mexico heeft 73% van de bevolking overgewicht. Medici en andere experts zien diabetes, obesitas en hypertensie als comorbiditeit bij Covid-19 verschijnselen. De coronapandemie is daardoor het zetje in de rug dat de al eerder overwogen wet nu van kracht laat worden.

De Mexicaanse drankenindustrie voelt zich enorm gekort en spreekt van “satanisering van een strategische economische activiteit en een product dat de voorkeur heeft van miljoenen Mexicanen”. Volgens hen halen Mexicanen “slechts 5,8% van hun dagelijkse calorieën uit frisdrank”. Ook beschuldigen zij immunoloog Hugo López-Gatell voor het toeschrijven van coronadoden aan frisdrankconsumptie.

De in 2014 door Mexico ingevoerde suikertaks was effectief in het verlagen van de frisdrankconsumptie. De belastinginkomsten vloeien echter nog onvoldoende naar de gezondheidszorg en compenseren de nadelige gezondheidseffecten van frisdrank daarom nog onvoldoende.
The Guardian - Mexico state bans sale of sugary drinks and junk food to children
  • Deel
Druk af