De warmte uit het afvalwater kan 20.000 huizen duurzame warmte geven. De energie gaat naar het bestaande warmtenet dat daarmee een minder milieubelastende vorm van warmte krijgt.

Het idee is relatief simpel: mensen die douchen of in bad gaan spoelen warm water naar het riool. Dit komt, gemengd met kouder water van de WC, op een relatief hoge temperatuur binnen bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Normaal vloeit die warmte weg. Zonde, in een transitie waarin ‘gratis’ warmte een groot goed is. Dus bouwt Eneco een aquathermie-installatie. Deze haalt de warmte (thermie) uit het water (aqua) via een warmtewisselaar. Vervolgens wordt de temperatuur opgewerkt tot 75 graden; dit kan elektrisch, met groene stroom en kost relatief weinig energie. Dat water kan het warmtenet in.

Groot vat
Om zeker te weten dat er altijd warm water is bouwt Eneco ook een buffervat van 18 bij 18 meter bij de installatie. En om van de rioolwaterzuiveringsinstallatie naar het warmtenet te gaan komt er een 600 meter lange pijpleiding.

Voor de gemeenten Utrecht en Nieuwegein is het een belangrijke stap naar duurzame warmte. De grote warmtepomp kan 15 procent van de warmtenet-aansluitingen bedienen. Utrecht heeft, net als andere steden, verschillende warmteplannen voor verschillende wijken. Het warmtenet is er daar een van, zeker als het helemaal op duurzame warmte kan draaien.

Rioolwater duurzaam
Rioolwaterzuiveringsinstallaties worden door projecten zoals deze langzaam een van de duurzaamste plekken van Nederland. Niet alleen recyclen ze afvalwater zodat wij het weer kunnen drinken, ze gebruiken de ruimte vaak ook voor zonnepanelen. Ook de restproducten na filteren van het water krijgen steeds vaker een hoogwaardig tweede leven, bijvoorbeeld als grondstof in de chemie.


Dit artikel verscheen eerder op Change.inc.
Dit artikel afdrukken