Naast waardevolle meststoffen spoel je iedere keer dat je de wc doortrekt ook kostbare gezondheidsinformatie weg. Niet voor niets was het dagelijks schouwen van de koninklijke ontlasting een van de belangrijkste taken van een lijfarts.

De moderne opvolger van die lijfarts is de slimme wc. Een toiletpot die dankzij camera’s de gebruiker herkent aan zijn anus (net zo individueel als een vingerafdruk), de kracht van de urinestraal bijhoudt, bloed en andere ongerechtigheden in de urine detecteert en de consistentie van de stoelgang meet.

Als het aan de Amerikaanse onderzoeker Seung-min Park ligt, komt zijn ‘smart toilet’ met een paar jaar op de markt. Met automatische koppeling van de toiletgegevens aan het online elektronisch patiëntendossier, schrijft de Volkskrant. Dat zou - op termijn en met inachtneming van privacy-regels - bijvoorbeeld het bevolkingsonderzoek op darmkanker kunnen ondervangen.

Er zijn nog meer wetenschappers die zich met slimme toilettechnologie bezig houden. Zo werkt de Israëlische hoogleraar Abd Al Higazi aan een toilet dat dankzij spectroscopie [met lichtgolven de specifieke trillingen van moleculen meten, red] de urine kan doormeten. “De wc kan dan aan de urine zien hoe gezond iemand leeft en via de smartphone gezondheidsadvies geven,” zegt Higazi. “Drink meer water”, bijvoorbeeld.

Ook eenmaal doorgespoeld zijn urine en ontlasting nog altijd goudmijnen van informatie. Nu weten we al hoe het staat met het drugsgebruik onder de bevolking. En de coronacrisis leerde ons dat rioolwateranalyses als een ‘early warning’ kunnen fungeren voor covid-19 besmettingen.

Jammer genoeg spoelen we behalve gezondheidsinformatie nog meer kostbaar spul door. Mensenpoep en -pies zijn immers uiteindelijk gewoon heel waardevolle mest.
  • Deel
Druk af