image

Ik las het gisteren op Zibb.nl: "Tot en met week 10 zijn dit jaar 904.689 biggen verkocht aan buitenlandse afnemers. Dat is een groei van 10,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar."

Dat klinkt goed.

Nee, ook als je geen lid van de PvdD bent, klinkt het fout. Die biggen worden verkocht om elders afgemest te worden. Waarom verkopen we ze naar het buitenland en doen we er hier niets mee?

Denk maar eens na: we kopen Ardenner Ham, Parmaham, Serranoham, Jambon de Bayonne of, nog veel duurder, artisanale Jambon sec zonder-naam van Jean-Marie Dupuis uit de Morvan. Kempische of Gelderse Ham, dat vinden we 2e keus. Dus maken wij de biggen dan maar voor anderen en zorgen we ervoor dat die dieren door half Europa gezeuld moeten worden om straks als dure ham weer teruggebracht te worden.

Dat moet toch anders kunnen? - met echt goeie Nederlandse ham. Dat vroeg ik hier al eens eerder. Nu kwam een heel andere vraag bij me op: waarom haten we ons eigen eten eigenlijk zo dat we er geen moeite in steken om er iets goeds van te maken dat je zelfs zou kunnen exporteren?

Als vlees dus, niet als levende have.
Dit artikel afdrukken