De onderzoekers benadrukken dat van veel van deze stoffen wetenschappelijk is vastgesteld dat ze schadelijk zijn, maar dat deze kennis nog niet is omgezet in beleid. De schrijvers dringen aan op aanvullend onderzoek naar de effecten van stoffen en materialen waar nog geen data van zijn; tevens willen ze dat nieuwere inzichten worden omgezet in beleid.
Eerder dit jaar kwam een groep wetenschappers al met een statement waarin zij hun zorgen uitspraken over blootstelling aan chemicaliën via food contact materials (FCMs). Door contact met deze materialen kunnen hun chemische componenten in voeding terecht komen. Het beperken van schadelijke stoffen in FCMs zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van ziekten die ze mogelijk veroorzaken. De onderzoekers vinden dat experts op het gebied van verpakkingen en verwerkingsprocessen moeten samenwerken met onder meer wetenschappers op het gebied van chemie en gezondheid bij de ontwikkeling van FCMs en beleid voor veilig gebruik daarvan.
De Europese Commissie zit ondertussen niet stil. Als onderdeel van de European Green Deal zet de Commissie in op vermindering van het gebruik van schadelijke stoffen. De strategie van de Chemicals Strategy for Sustainability van de Europese Unie is gericht op de ontwikkeling van veilige en duurzame materialen voor gebruik in consumentenproducten.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ja Gonneke #10 dat en ook wat ik over de antrachinonen schreef; bij de planten mag er niets in zitten en worden onschuldige stoffen verdacht gemaakt, terwijl door biotechnologie ontwikkelde antrachinonen een soepeler limiet krijgen. Er is geen eerlijk speelveld door al het gelobby en de onkunde op dit gebied bij wetgevers en hun ambtenaren.
Tedje van Asseldonk doel je met die plantenstoffen wellicht op de heisa die er vorige week of de week ervoor was over venkel? Opeens mogen zwangere en zogende dames geen venkelthee meer drinken, want dat zou kankerverwekkend zijn. We hebben dergelijke toestanden ook al gehad over kaneel en kruidnagel, dacht ik. Natuurlijke stoffen waarvan je kilo's moet soldaat maken om er aan dood te gaan. Maar chemische toevoegingen deugdelijk onderzoeken, nee daar kunnen we niet aan beginnen hoor, die kieperen we gewoon in voedsel.
Of Tedje #8 minder kansrijk om commerciële reden worden gemaakt.
#2 en #6 Heel frappant dat dezelfde EU wet die transvetzuren toestaat tot 2%, dat is 20.000 ppm, bij planten, die discutabel verdacht worden van carcinogeniteit, antrachinonen tot 1 ppm gaat verbieden, maar biotechnisch gemaakte kleurstofantrachinonen krijgen een veel soepeler norm te verduren.
Bij het beoordelen van schadelijkheid zijn er twee zaken, de gezondheid van de gebruiker bij consumptie en de gevolgen voor het ecosysteem, die, nu de mens zijn eigen nest zo zeer vervuild heeft, minimaal gelijkwaardig een rol zouden moeten spelen. Ik heb de indruk dat dit nu niet gebeurt, zodat het milieu kind van de rekening is bij innovaties en natuurproducten bij innovaties om economische redenen minder kansrijk lijken.
Waarom zou je die onverzadigbare consumptiedrang willen redden? Graag daarmee stoppen juist, te beginnen met deze lockdown kerst.