6
Fotocredits: 'Camembert, fabriqué en Normandie', pestoverde

Flash Dagelijkse KostEchte camembert hoeft niet te vrezen voor zijn doosje

De hele camembertwereld stond op zijn kop, berichtten diverse media afgelopen week. In 2030 zouden de traditionele houten doosjes waarin camembert verkocht wordt, verboden zijn omdat ze niet recycleerbaar zijn. Voor spanen doosjes, en ook bijvoorbeeld voor de waslaag waarin Babybel-kaasjes verpakt zijn, bestaat op dit moment geen recyclingsproces. En volgens een Europese verordening moet dat wel.

De camembertmakers vrezen niet alleen voor de 'organoleptische kwaliteiten' (geur en smaak) van hun kazen, maar ook voor hun imago, omdat de spanen doosjes wereldwijd geassocieerd worden met hun product. Bovendien zou het afschaffen van de houten verpakkingen 2.000 banen in Frankrijk bij 45 bedrijven kosten, volgens Politico.

Reden voor de Franse minister van Europese Zaken, Laurence Boone, en verschillende leden van het Europees Parlement om aan de bel te trekken. Met als gevolg dat de liberale fractie een amendement indiende om alle houten verpakkingen (ook die voor andere soorten kaas en mandjes voor aardbeien en oesters) vrij te stellen van de recyclingsverplichting, vóór de stemronde volgende week in het Europese Parlement.

Maar het bericht blijkt - niet helemaal - te kloppen. Volgens Le Parisien zijn de doosjes van de échte camembert de Normandie AOP, gemaakt van rauwe melk en 'moulé à la louche' sowieso uitgezonderd. Een buitenkansje dus voor de echte ambachtelijke kaasmakers om zich definitief te onderscheiden van de grote industriële camembertmakers, die camembert maken van gepasteuriseerde melk.

Midlibre - Interdiction de la boîte traditionnelle de camembert : on vous explique pourquoi elle risque de disparaître, 18 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #6
  • 20 nov '23
  • 19:48

Ik gebruik dit soort verpakkingen om m'n barbecue te starten. Eierdozen trouwens ook.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #5
  • 20 nov '23
  • 18:56

Plastic wilt je vooral NIET in de natuur (omdat het niet verteert). Plastic hergebruiken is prima en heeft een voorkeur. Maar zelfs het verbranden om daar elektra van te maken is verdedigbaar. Maar ten alle tijden voorkomen dat het in de natuur terecht komt.

Hout en papier kan je prima verbranden of in sommige gevallen hergebruiken (als het kan doen!). Maar als hout of papier in een verbrandingsoven terecht komt om elektra van te maken dan zeg ik : Who cares. Papier kan je relatief goed recyclen dus dat is mooi. Hout is iets complexer, ik zeg bouwhout hergebruiken. Maar hout of papier dat toevallig in de natuur terecht komt is niet echt het grote probleem.

Verplichten iets te recyclen is een mooi uitgangspunt. Maar ik denk dat een camembert bakje best gewoon bij AGF afval of restafval verwerkt kan worden.

Wat ik merk - ik zal absoluut niet op Timmermans stemmen - is dat we iets teveel klimaat en milieudrammers hebben en dat daardoor er met tijd en wijlen hele gekke wetgeving in NL of EU komt. Voorbeeld van Dick over "houtstook is duurzaam" is illustratief daarvoor.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 20 nov '23
  • 16:10

Er is geen voorziening om hout (met nietjes) gescheiden in te zamelen, past dus niet in het systeem. Of is het hout van de kaasdoosjes en fruitkistjes onmisbaar als compensatie voor de kletsnatte luiers in het restafval dat in de verbrandingsovens terecht komt? We hebben in ons land toch al te weinig afval om onze verbrandingsinstallaties rendabel te houden waardoor importeren van afval wordt ingezet.

NL shame you.
Zaanstad wilde afgelopen zomer ruim duizend Oekraïense vluchtelingen op een cruiseschip opvangen, maar moest het plan afblazen omdat de stroomgeneratoren te veel stikstof zouden uitstoten. Aan de overkant van het IJ sloot afvalverbrander AEB een deal met Rome om wekelijks 900 ton Romeins afval in Amsterdam te verbranden.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 20 nov '23
  • 15:32

Wouter, het is absurd: de EU noemt het verbranden van biomassa (waar bomen voor gekapt worden) duurzaam. Het zou logisch zijn deze verpakkingen mee te stoken. Maar dat mag niet, want je moet ze kunnen recyclen zoals plastic. Maar daar gooien we helaas nogal veel van weg dat in het milieu belandt.

Wouter Klootwijk
  • #2
  • 20 nov '23
  • 15:24

Uit Duitse en Franse berichten over de ban op spanen verpakking is geen informatie te peuren over de ware reden om het hout en de stalen nietjes waaruit de bakjes en doosjes bestaan, te verbieden.
Dat je het materiaal niet kunt recyclen wordt genoemd. Maar het hout en de nietjes kunnen geen kwaad. Ook niet als je het achterlaat in natuurgebied. Het rot en het roest. Heel veel andere verpakkingen blijven eeuwig rondslingeren.
Of weet hier iemand iets lelijks te zeggen over spanen doosjes en bakken? (Ik heb er nogal wat, kan ze niet weggooien, vind ze zo mooi!)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.