Na een lange aanloop is het eindelijk zover: de Deense bierbrouwer Carlsberg, de tweede bierbrouwer van Europa, gaat papieren bierflesjes testen op festivals. Want de reden voor papieren flesjes (met bioplastic binnenkant) kan nog zo nobel zijn - als het publiek het niet slikt, gaat het niet werken.
Al in 2015 schreven we dat Carlsberg een driejarig project begon om bier in een papieren fles te verpakken, met verpakker Exopac en het Deense Innovatiefonds van de Deense Technische Universiteit. Kennelijk verliep dit traject niet voldoende succesvol, want nu proberen ze het opnieuw. Of nog steeds, maar dan met andere partijen. 'De papieren flessen, in opdracht van Carlsberg ontwikkeld door de Scandinavische papierfabrikant Billerud Korsnäs, flessenproducent Alpla en het Amsterdamse Avantium, zijn gemaakt van hetzelfde soort houtvezel dat ook door de papierindustrie wordt gebruikt,' schrijft Het Parool.

In 2015 werden de uitdagingen al onderkend. Gemakkelijk zou het niet zijn om bier smaakvol en vers te houden in papier. Hier hebben ze nu iets op gevonden: aan de binnenkant van de fles is een laag bioplastic aangebracht, dat lijkt op de binnenkant van melkpakken. Bij deze melkpakken gaat het nog om een laagje afkomstig van aardolie. Maar Avantium, dat al sinds 2012 werkt aan plantaardige bioplastics, heeft in deze bierflesjes een laagje bioplastic kunnen maken, dat sterker is dan het plastic dat afkomstig is van aardolie, waardoor het laagje papier eromheen dunner kan zijn. De combinatie kan als papier worden gerecycled tot nieuw verpakkingsmateriaal.

Niet alles is al optimaal - de combinatie is weliswaar recyclebaar maar etenswaren moet je er niet opnieuw in verpakken. En als het in de natuur terecht komt is het niet milieuvriendelijk. Niet alles kan meteen, Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd.

In Delfzijl is momenteel de bouw gaande van een fabriek die vanaf 2024 jaarlijks 5.000 ton van de belangrijkste grondstof voor dit bioplastic, FDCA (furaandicarbonzuur), moet gaan maken (afkomstig van suikers uit houtsnippers, deels afkomstig van hout dat via onderhoud in bossen van Staatsbosbeheer wordt geleverd).

Hoe doorlaatbaar is zo'n papieren flesje? We vroegen het aan Ed de Jong van Avantium: "PET-flessen doen het slechter; onze flessen hebben 10 keer minder verlies".