Meer dan 4 op de 10 (42%) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 4,7.

Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA.

In het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder 1.001 Belgen.

Dierenwelzijn en milieubewustzijn blijken de belangrijkste redenen om kweekvlees te eten. Van de respondenten wil 57% kweekvlees consumeren omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed; 52% denkt dat kweekvlees beter is voor het milieu.

39% van de ondervraagden zegt kweekvlees te zullen kopen als het niet duurder is dan vlees van geslachte dieren. 24% is bereid om tot 10% meer te betalen voor kweekvlees.

Dat de prijs een belangrijke factor is, ontdekten vorig jaar ook al Zwitserse wetenschappers. Zolang kweekvlees duurder blijft dan regulier vlees, zal het vooral een nicheproduct blijven voor consumenten die dierenwelzijn en ecologie voorop zetten, klonkt het destijds.

In 2013 werd de eerste, buitengewoon kostbare kweekvleesburger als een proof of concept gemaakt. Sindsdien zijn producenten zoals de Nederlandse Mosa Meat (makers van de eerste kweekvleesburger) druk bezig met het ontwikkelen van kweekvlees voor consumenten.

Mosa Meat en het Amerikaanse Memphis Meats willen hun eerste producten op de markt brengen vanaf 2021. Eerst zullen ze de producten op kleine schaal verkopen. Het kweekvlees zal vanaf 2025 beschikbaar zijn in de grote distributie.
  • Deel
Druk af