Meer dan 4 op de 10 (42%) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 4,7.
Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA.
In het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder 1.001 Belgen.
Dierenwelzijn en milieubewustzijn blijken de belangrijkste redenen om kweekvlees te eten. Van de respondenten wil 57% kweekvlees consumeren omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed; 52% denkt dat kweekvlees beter is voor het milieu.
39% van de ondervraagden zegt kweekvlees te zullen kopen als het niet duurder is dan vlees van geslachte dieren. 24% is bereid om tot 10% meer te betalen voor kweekvlees.
Dat de prijs een belangrijke factor is, ontdekten vorig jaar ook al Zwitserse wetenschappers. Zolang kweekvlees duurder blijft dan regulier vlees, zal het vooral een nicheproduct blijven voor consumenten die dierenwelzijn en ecologie voorop zetten, klonkt het destijds.
In 2013 werd de eerste, buitengewoon kostbare kweekvleesburger als een proof of concept gemaakt. Sindsdien zijn producenten zoals de Nederlandse Mosa Meat (makers van de eerste kweekvleesburger) druk bezig met het ontwikkelen van kweekvlees voor consumenten.
Mosa Meat en het Amerikaanse Memphis Meats willen hun eerste producten op de markt brengen vanaf 2021. Eerst zullen ze de producten op kleine schaal verkopen. Het kweekvlees zal vanaf 2025 beschikbaar zijn in de grote distributie.
Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA.
In het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder 1.001 Belgen.
Dierenwelzijn en milieubewustzijn blijken de belangrijkste redenen om kweekvlees te eten. Van de respondenten wil 57% kweekvlees consumeren omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed; 52% denkt dat kweekvlees beter is voor het milieu.
39% van de ondervraagden zegt kweekvlees te zullen kopen als het niet duurder is dan vlees van geslachte dieren. 24% is bereid om tot 10% meer te betalen voor kweekvlees.
Dat de prijs een belangrijke factor is, ontdekten vorig jaar ook al Zwitserse wetenschappers. Zolang kweekvlees duurder blijft dan regulier vlees, zal het vooral een nicheproduct blijven voor consumenten die dierenwelzijn en ecologie voorop zetten, klonkt het destijds.
In 2013 werd de eerste, buitengewoon kostbare kweekvleesburger als een proof of concept gemaakt. Sindsdien zijn producenten zoals de Nederlandse Mosa Meat (makers van de eerste kweekvleesburger) druk bezig met het ontwikkelen van kweekvlees voor consumenten.
Mosa Meat en het Amerikaanse Memphis Meats willen hun eerste producten op de markt brengen vanaf 2021. Eerst zullen ze de producten op kleine schaal verkopen. Het kweekvlees zal vanaf 2025 beschikbaar zijn in de grote distributie.
Altijd als ik dit soort verhalen lees vraag ik mij af welk groeimedium er wordt gebruikt? FCS (Fetal Calf Serum) of hebben ze al iets beters gevonden.
Hermes Sanctorum, Vlaams Parlementslid en bio-ingenieur, zegt in een opiniestuk in De Morgen: “We weten nog niet precies wanneer, maar op een dag zal kweekvlees in de winkelrekken liggen. Of die start succesvol of moeilijk wordt, zal afhangen van welke boodschap de consument in tussentijd heeft gehoord.”
Sanctorum stipt als mogelijke invullingen van die boodschap aan dat een volledig vleesloze toekomst niet reëel is, maar dat ‘slachtvrij’ vlees de ethische en dierenwelzijnsproblematiek van de intensieve veehouderij kan oplossen. Wie zou daar niet enthousiast van worden? Als de nadruk in de boodschap echter komt te liggen, bijvoorbeeld door ‘moddercampagnes’, op de negatieve kanten van kweekvlees - er is veel energie voor nodig, met mogelijk klimaatvervuilende aspecten, het is een troetelkindje voor Big Money, de machtige vleeslobby zal het onmogelijk maken - dan is het nog maar de vraag of de ideologische overwegingen uiteindelijk het pleit zullen winnen.
“Ik denk dat we met kweekvlees iets hebben waarmee we de mensheid kunnen redden van zichzelf. We zijn nu met 8 miljard mensen op aarde, in 2050 zijn dat er 10 miljard. Als iedereen zoveel vlees wil eten als de Nederlanders of de Amerikanen, dan is de planeet niet groot genoeg. Kweekvlees kan een antwoord daarop zijn. Daarmee hebben we hetzelfde ding: alleen sneller en beter.” Dat zegt Paul Shapiro, schrijver van ‘Clean Meat’, in een interview in De Volkskrant.
Shapiro stipt een aantal aspecten aan die spelen rondom kweekvlees, zoals de technologische ontwikkelingen, de oplossing die kweekvlees kan zijn voor de problematiek van de groeiende vleesconsumptie en waarom kweekvlees zo aantrekkelijk is voor investeerders.
Dat getal loopt wel terug als zij ook horen dat kweekvlees meer luchtvervuiling teweeg brengt, kost veel energie ook.
6/10 willen dat dus niet.