We stevenen dus af op genetisch gemanipuleerde Mars. Alleen wordt het woord kennelijk zorgvuldig gemeden. Het draait opeens om kwaliteit. Dan smelt natuurlijk iedereen.
Mars gaat het DNA van chocola blootleggen. De Amerikaanse chocoladefabrikant hoopt daarmee de kwaliteit van de cacao te kunnen verbeteren, meldt de Britse omroep BBC.
Het bedrijf werkt samen met het Amerikaanse ministerie van Landbouw en it-bedrijf IBM. Door de genetische structuur van de cacaoboom te doorgronden, kan de oogst beter bestand gemaakt worden tegen bijvoorbeeld ziektes en watertekorten als gevolg van klimaatverandering.
Boeren
Het onderzoek kan uiteindelijk ook leiden tot meer inkomen voor de boeren. ‘Vooral Afrikaanse boeren zullen profiteren, aangezien ze verantwoordelijk zijn voor de productie van bijna twee derde van de cacao ter wereld’, zei Howard-Yana Shapiro van Mars. Het project neemt waarschijnlijk vijf jaar in beslag. De DNA-informatie komt in een publiekstoegankelijke database.
bron: distrifood
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nee, Maren, daar hebben consumenten nog nooit van gehoord. Zo moeilijk is hun eetkeuze, zelfs als ze wel willen en kunnen na te denken. Dat toont je opmerking aan.
Gentech is een onderwerp waarover hier maar geen consensus wil ontstaan, zoals dat bijv. wel gebeurde tav de (negatieve) impact van dierenrechtenactivisme. Ik denk dat het te maken heeft met de complexiteit van het onderwerp: het is zelfs voor foodintellectuelen te ver van hun voorstelbare werkelijkheid.
Alweer te lang geleden schreef ik er nog wel eens over: daar moeten we wat aan doen want gentech gaat gewoon door. Het enige vraagstuk zit 'm in de keuze van de toepassing en de moraliteit daaromtrent. Niet in de technieken.
Wel eens van moleculaire verdeling gehoord? Identificeer de genen, zet een vlaggetje op het gewenste gen of combinatie van genen (dat heet een marker) en selecteer in het lab de juiste soorten uit op de gewenste eigenschap zonder tijdrovende verldproeven te hoeven doen.
Dit is GEEN genetische modificatie, er wordt geen genetisch veranderd organisme gecreeerd. Maar het kan het veredelingsproces bijzonder versnellen, vooral bij bomen en struiken (zoals cacao) interessant.
Het woord genen roept helaas te snel negatieve gevoelens op bij de consument...
Het zal wel om de gezonde stofjes in de chocola gaan, die worden er nu uitgehaald en duur verkocht aan de farmaceutische industrie. Dat kun je ook als nobel doel formuleren....
Zelfs een Mars zou daardoor uiteindelijk gezonder kunnen worden [voor wie dan ook maar de behoefte bestaat een gezondere Mars te kopen]...