In mei vorig jaar voerde de EU een importstop door op mango's uit India, nadat daar in verschillende zendingen fruitvliegjes in waren aangetroffen. Dat leidde met name in Groot-Brittannië tot felle protesten. Daar zijn de meeste importeurs van het Indiase fruit gevestigd. Sinds de importstop heeft de Britse regering zich op alle fronten beijverd om deze weer van tafel te krijgen.

'Significante verbeteringen'
Vandaag maakt de EU bekend dat mango's weer geïmporteerd mogen worden. Er zijn 'significante verbeteringen' bereikt in het mango-exportsysteem, stelt de Europese Commissie. De Britse Parliamentary Under Secretary of State for Natural Environment and Science, Lord de Mauley, is tevreden. "Het besluit van vandaag getuigt van de grote verbeteringen die India aangebracht heeft in zijn exportsysteem en het is belangrijk dat deze standaarden nu gehandhaafd blijven zodat de handel doorgang vindt en de Britse plantgezondheid beschermd blijft", zegt hij in BBC News Business.

Blije Britten
Met name Britse klanten zullen opgetogen zijn, voegt de Britse mango-importeur Monica Bhandari daar aan toe. "Degenen die mango's kopen, vooral zij die werkelijk te hoop liepen tegen de importstop, hebben ze het hele seizoen moeten missen." De importen zullen over ongeveer een maand weer van start gaan, wanneer de nieuwe EU regelgeving officieel van kracht geworden is.

De tegelijk met de mango's verboden Indiase aubergines, twee soorten bittermeloen en patra blaadjes blijven nog wel onder de importstop vallen, meldt BBC News Business. Daar moeten nog afdoende bestrijdingsmaatregelen voor geregeld worden.

En uiteraard betekent dit ook voor Nederland dat er weer fruitvliegveilige mango's uit India te koop zijn.
Dit artikel afdrukken