Makreel is een gezonde vis (veel omega-3) en als hij in de Noord-Atlantische Oceaan gevangen was, mocht hij het MSC-keur (duurzaam) dragen. Dat keurmerk is nu ingetrokken. Makreel mag je volgens de MSC nu nog maar af-en-toe eten. Het probleem is niet eens zozeer de manier van vissen of overbevissing, als wel het feit dat er al drie jaar gesteggeld wordt over de vangstquota.

The Guardian meldt dat IJsland en de Faroër eilanden veel meer vis zijn gaan vangen dan was afgesproken. Deze landen zijn niet gebonden aan het Gemeenschappelijk Visserijbeleid van de EU. In 2011 werd 930.000 ton makreel gevangen, in plaats van het volgens wetenschappers verantwoorde totaal van 542.000. Makreel speelt een belangrijke rol in de voedselketen en in een gevarieerd ecosysteem. Makrelen eten zelf allerlei kleine visjes, schelpdieren en inktvissen, en worden op hun beurt gegeten door grotere vissen.

Het is nog niet te laat voor de makreel, zeggen de experts. Maar dan moeten er dit jaar wel sluitende afspraken gemaakt worden. En dat is nog niet zo gemakkelijk: “Understandably, EU fisherman are pissed off and everyone is confused”, schrijft The Guardian.

Fotocredits: Greenpike and mackerel, uitsnede, mrjorgen
Dit artikel afdrukken