The Guardian meldt dat IJsland en de Faroër eilanden veel meer vis zijn gaan vangen dan was afgesproken. Deze landen zijn niet gebonden aan het Gemeenschappelijk Visserijbeleid van de EU. In 2011 werd 930.000 ton makreel gevangen, in plaats van het volgens wetenschappers verantwoorde totaal van 542.000. Makreel speelt een belangrijke rol in de voedselketen en in een gevarieerd ecosysteem. Makrelen eten zelf allerlei kleine visjes, schelpdieren en inktvissen, en worden op hun beurt gegeten door grotere vissen.
Het is nog niet te laat voor de makreel, zeggen de experts. Maar dan moeten er dit jaar wel sluitende afspraken gemaakt worden. En dat is nog niet zo gemakkelijk: “Understandably, EU fisherman are pissed off and everyone is confused”, schrijft The Guardian.
Fotocredits: Greenpike and mackerel, uitsnede, mrjorgen
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
FRank, door de quota zijn de meeste schepen ondergebruikt. Idereen wil méér kunnen vangen.
Wat hier het drama is: iedereen heeft nu wel een "duurzaam" visserijmanagement, zelfs Europa. Maar daarmee is het niet afgelopen. Er is geen akkoord over wie die makreel "duurzaam" mag opvissen. Europa doet alsof de stocks nog in hun wateren zitten, maar ondertussen hebben de vissen zich verplaatst naar Faeroese, Noorse en Ijslandse wateren; zij zeggen nu: "ons water, onze vis". Europa vindt van niet. En nu?
Triest dat deze kleine landen hierin zo groot kunnen zijn.. zonder sancties van ons over zich heen te krijgen. Was dit niet te (voor)zien? ... echt wel, voor dergelijke vangstvergrotingen zijn schepen nodig...