De finalisten voor de Jaarprijs Goede Voeding zijn al een tijdje bekend: een plantaardige variatie op drinkyoghurt (Pur'Enjoy van Alpro), vleeswaren met vlees, groente en zuivel ('Gezonde vleeswaren' van Jumbo), en een vezelrijke sportreep (de Sportsgrainbar, ontwikkeld in samenwerking met (top)sporters).

'Gezondere producten'
De Jaarprijs Goede Voeding is een prijs 'die innovatie stimuleert en gezondere producten binnen het bereik van een grote groep consumenten brengt.' Dit jaar koos de vakjury uit 32 inzendingen 3 finalisten. Tot 17 november kunnen consumenten via de website van de Jaarprijs hun stem uitbrengen. Vorig jaar stemden 26.500 mensen mee.

Vleeswaren kankerverwekkend
De kandidatuur van de Gezonde Vleeswaren van Jumbo is deze week plotseling heel actueel geworden. Maandag maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) immers bekend dat vleeswaren voortaan tot de kankerverwekkende stoffen gerekend moeten worden.

De Gezonde vleeswaren reduceren het vleesaandeel uit vleeswarenconsumptie met de helft. Ze bestaan immers voor de helft uit vlees en voor de rest uit groente en zuivelproducten.

De Jaarprijs Goede Voeding is opeens een prachtige graadmeter worden voor hoe de gemiddelde - in gezond eten geïnteresseerde - consument over het vleeswaren-en-kanker-dilemma denkt.

Wat denk jij: zijn vleeswaren helemaal uit de gratie, en dus Geen Goede Voeding, of worden de Gezonde Vleeswaren van Jumbo dankzij de WHO ineens de gedoodverfde winnaar?

Fotocredits: Jaarprijs Gezonde Voeding
Dit artikel afdrukken