Nu bio booming is, geraakt de boer weer op zwart zaad. "Ik ben met bio opgehouden, toen de discountsupers met biologische aardappelen begonnen', zegt een voormalige biologische boer in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De reportage van de FAZ laat zien wat er gebeurt als een niche markt, zoals dat heet, mainstream wordt.

Biologisch was een manier voor boeren en tuinders om te ontsnappen aan de moordende prijsconcurrentie. Landen wilden bovendien graag dat ze een flink areaal biologische teelt konden laten zien. In Duitsland lag het streefgetal op 20%. De weg op weg naar dat percentage werd geplaveid door idealisten. Toen biologisch groeide, kwamen de realisten die er vooral een goede boterham in zagen.

En nu, in het 2e decennium van de 21e eeuw, dient zich een nieuwe fase van de markt aan.

Biologisch pakt onder het publiek zodat de vraag stijgt, maar zorgt er tevens voor dat het goedkoper moet worden; anders kunnen immers te weinig mensen het kopen. Daarom wordt er ingekocht buiten het eigen land. Veel biologisch komt uit Oost-Europa omdat het daar tegen aanmerkelijke lagere (loon)kosten kan worden geproduceerd. En daar komt nog iets bij. Nu we langzaam op weg gaan naar 2050 en de prijzen van landbouwproducten in hun algemeenheid beginnen aan te trekken, neemt de aantrekkelijkheid van biologische teelt in een duur land als Duitsland - en dus ook in een nog duurder land als Nederland - af. Wil een bioboer met al zijn meerkosten en lagere opbrengst per hectare uitkomen dan moet hij echt fors meer kunnen verdienen per kilo. Een biologische tarweboer kan zich bedrijfseconomisch niet meer (toegerekende) pacht dan tussen de € 300-500 per hectare permitteren. Gangbare boeren halen nog rendement bij het dubbele van die pachtprijs. Het is een erg ongelijke wedstrijd aan het worden, waarin biologisch weer teruggedrongen wordt in een niche.

Biologisch laat daarom weer zogenaamde 'omschakelaars' zien: boeren die weer gangbaar gaan doen en hun biologische lier aan de wilgen hangen. Biologisch uit eigen land wordt weer een niche. Mainstream biologisch komt uit lagelonenlanden.
Dit artikel afdrukken