In 2008 schreef Nick Trachet ‘Maanzaad culinair ontdekt’. Jammer genoeg heeft het nu zes jaar later als culinair ingrediënt nog altijd wat marketing nodig. Marqt, van alle markten thuis, heeft blauw maanzaad in het assortiment en bij mijn Turkse buurtsuper zag ik het laatst in het schap, maar in de gemiddelde supermarkt kun je zoeken tot je een ons weegt. Dat is jammer, want ook al klinken ze niet zo sexy als chiazaadjes en smaken ze niet zo bitterzoet als rauwe cacao, met al hun positieve voedingsstoffen zouden we maanzaad best als superfood kunnen beschouwen.

En dan is er nog die andere krachtige eigenschap. Eén die je tot ongekende hoogtes kan brengen. Als zaadje van de papaver bevat maanzaad de opiaten morfine en codeïne. Weliswaar in een zodanig lage concentratie dat je er heel veel van moet eten om een fysiek of mentaal effecten te ervaren, maar genoeg om na het eten van twee maanzaadbagels een drugstest positief te doen uitslaan. Toch zou je kunnen stellen dat maanzaad er in de juiste dosis voor kan zorgen dat je je lichaam een geluksgevoel bezorgt.

Maar nu met een tandenstoker in de aanslag terug naar culinaire toepassingen. In Engeland bijvoorbeeld weten ze beter raad met deze zwarte zaadjes. Zo doen de stoere Hairy Bikers ze achteloos door hun tempurabeslag, maakt Lorraine Pascale er parmezaanse-kaaslollies van en weet ik tweemaal uit ervaring dat deze zingy sinaasappel maanzaadcake met chocoladedrizzle een serieuze peoplepleaser is.

Met mijn citroen-maanzaadcake met lemon curd doe ik hierbij opnieuw een poging om maanzaad weer onder de culinaire aandacht te brengen.

LEMONCAKE MET POPPYSEED (recept voor ong. 8 pers)
Ingrediënten cake
- 120 gram bloem
- 10 gram maanzaad (poppyseed)
- 150 gram suiker
- Rasp van 1/2 biologische citroen
- 1,5 tl bakpoeder
- 40 gram boter (kamertemp.)
- 120 ml melk
- 1 ei (kamertemp.)
- Lemon curd

Ingrediënten 'Frosting'
- 250 gram poedersuiker
- 80 gram boter (kamertemp.)
- 25 ml melk
- Sap van een halve citroen
Optioneel: 1/4 tl gele kleurstof

Extra nodig: 1 diepe of 2 lage ronde bakblikken van 18 cm.

Bereiding cake
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Combineer bloem, maanzaad, suiker, citroenrasp, bakpoeder en boter in een kom en mix op een lage tot medium snelheid tot alles goed is gemengd.
Mix er langzaam de melk doorheen tot deze volledig is opgenomen.
Voeg nu het ei toe en mix in enkele minuten tot een glad beslag.
Verdeel het beslag over twee bakvormen en bak het 20-25 minuten op 170 °C. Gebruik je één hoge bakvorm, bak de cake dan in ongeveer 40 minuten gaar. De cake is klaar als je een satéprikker in het midden van de cake steekt en deze er schoon weer uithaalt.
Laat de cake volledig afkoelen voordat je begint met het afwerken van de cake.

Bereiding frosting en afwerking cake
Doe poedersuiker en boter in een mengkom en mix op medium snelheid tot alles goed is gemengd.
Zet de mixer op een lage stand en voeg melk, citroensap en eventueel de kleurstof toe. Zet de mixer daarna op een snelle stand en klop de frosting minimaal 5 minuten. Hoe langer, hoe luchtiger.
Ga nu verder met de cake. Smeer op één cakehelft een flinke laag lemon curd en zet er de tweede helft bovenop.
Schep nu de frosting op het midden van de cake en werk dit langzaam uit over de bovenkant en zijkanten.

Fotocredits: Hazel Hardijzer, Cookie Cottage

Dit artikel afdrukken