Op bolletjes of op brood. Veel verder komen we in Nederland niet met maanzaadjes als ingrediënt. Pas wanneer je buiten de landgrenzen kijkt, ontpoppen zich plotsklaps ontelbare culinaire mogelijkheden voor deze kleine dondersteentjes. Al eeuwen geleden zijn de zaadjes vanaf Mesopotamië richting het koelere noorden getrokken om zich uiteindelijk hier prots op ons brood te manifesteren. Maar daar blijft het dan ook bij.
In 2008 schreef Nick Trachet ‘Maanzaad culinair ontdekt’. Jammer genoeg heeft het nu zes jaar later als culinair ingrediënt nog altijd wat marketing nodig. Marqt, van alle markten thuis, heeft blauw maanzaad in het assortiment en bij mijn Turkse buurtsuper zag ik het laatst in het schap, maar in de gemiddelde supermarkt kun je zoeken tot je een ons weegt. Dat is jammer, want ook al klinken ze niet zo sexy als chiazaadjes en smaken ze niet zo bitterzoet als rauwe cacao, met al hun positieve voedingsstoffen zouden we maanzaad best als superfood kunnen beschouwen.
En dan is er nog die andere krachtige eigenschap. Eén die je tot ongekende hoogtes kan brengen. Als zaadje van de papaver bevat maanzaad de opiaten morfine en codeïne. Weliswaar in een zodanig lage concentratie dat je er heel veel van moet eten om een fysiek of mentaal effecten te ervaren, maar genoeg om na het eten van twee maanzaadbagels een drugstest positief te doen uitslaan. Toch zou je kunnen stellen dat maanzaad er in de juiste dosis voor kan zorgen dat je je lichaam een geluksgevoel bezorgt.
Maar nu met een tandenstoker in de aanslag terug naar culinaire toepassingen. In Engeland bijvoorbeeld weten ze beter raad met deze zwarte zaadjes. Zo doen de stoere Hairy Bikers ze achteloos door hun tempurabeslag, maakt Lorraine Pascale er parmezaanse-kaaslollies van en weet ik tweemaal uit ervaring dat deze zingy sinaasappel maanzaadcake met chocoladedrizzle een serieuze peoplepleaser is.
Met mijn citroen-maanzaadcake met lemon curd doe ik hierbij opnieuw een poging om maanzaad weer onder de culinaire aandacht te brengen.
LEMONCAKE MET POPPYSEED (recept voor ong. 8 pers)
Ingrediënten cake
- 120 gram bloem
- 10 gram maanzaad (poppyseed)
- 150 gram suiker
- Rasp van 1/2 biologische citroen
- 1,5 tl bakpoeder
- 40 gram boter (kamertemp.)
- 120 ml melk
- 1 ei (kamertemp.)
- Lemon curd
Ingrediënten 'Frosting'
- 250 gram poedersuiker
- 80 gram boter (kamertemp.)
- 25 ml melk
- Sap van een halve citroen
Optioneel: 1/4 tl gele kleurstof
Extra nodig: 1 diepe of 2 lage ronde bakblikken van 18 cm.
Bereiding cake
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Combineer bloem, maanzaad, suiker, citroenrasp, bakpoeder en boter in een kom en mix op een lage tot medium snelheid tot alles goed is gemengd.
Mix er langzaam de melk doorheen tot deze volledig is opgenomen.
Voeg nu het ei toe en mix in enkele minuten tot een glad beslag.
Verdeel het beslag over twee bakvormen en bak het 20-25 minuten op 170 °C. Gebruik je één hoge bakvorm, bak de cake dan in ongeveer 40 minuten gaar. De cake is klaar als je een satéprikker in het midden van de cake steekt en deze er schoon weer uithaalt.
Laat de cake volledig afkoelen voordat je begint met het afwerken van de cake.
Bereiding frosting en afwerking cake
Doe poedersuiker en boter in een mengkom en mix op medium snelheid tot alles goed is gemengd.
Zet de mixer op een lage stand en voeg melk, citroensap en eventueel de kleurstof toe. Zet de mixer daarna op een snelle stand en klop de frosting minimaal 5 minuten. Hoe langer, hoe luchtiger.
Ga nu verder met de cake. Smeer op één cakehelft een flinke laag lemon curd en zet er de tweede helft bovenop.
Schep nu de frosting op het midden van de cake en werk dit langzaam uit over de bovenkant en zijkanten.
Fotocredits: Hazel Hardijzer, Cookie Cottage
Dit artikel afdrukken
En dan is er nog die andere krachtige eigenschap. Eén die je tot ongekende hoogtes kan brengen. Als zaadje van de papaver bevat maanzaad de opiaten morfine en codeïne. Weliswaar in een zodanig lage concentratie dat je er heel veel van moet eten om een fysiek of mentaal effecten te ervaren, maar genoeg om na het eten van twee maanzaadbagels een drugstest positief te doen uitslaan. Toch zou je kunnen stellen dat maanzaad er in de juiste dosis voor kan zorgen dat je je lichaam een geluksgevoel bezorgt.
Maar nu met een tandenstoker in de aanslag terug naar culinaire toepassingen. In Engeland bijvoorbeeld weten ze beter raad met deze zwarte zaadjes. Zo doen de stoere Hairy Bikers ze achteloos door hun tempurabeslag, maakt Lorraine Pascale er parmezaanse-kaaslollies van en weet ik tweemaal uit ervaring dat deze zingy sinaasappel maanzaadcake met chocoladedrizzle een serieuze peoplepleaser is.
Met mijn citroen-maanzaadcake met lemon curd doe ik hierbij opnieuw een poging om maanzaad weer onder de culinaire aandacht te brengen.
LEMONCAKE MET POPPYSEED (recept voor ong. 8 pers)
Ingrediënten cake
- 120 gram bloem
- 10 gram maanzaad (poppyseed)
- 150 gram suiker
- Rasp van 1/2 biologische citroen
- 1,5 tl bakpoeder
- 40 gram boter (kamertemp.)
- 120 ml melk
- 1 ei (kamertemp.)
- Lemon curd
Ingrediënten 'Frosting'
- 250 gram poedersuiker
- 80 gram boter (kamertemp.)
- 25 ml melk
- Sap van een halve citroen
Optioneel: 1/4 tl gele kleurstof
Extra nodig: 1 diepe of 2 lage ronde bakblikken van 18 cm.
Bereiding cake
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Combineer bloem, maanzaad, suiker, citroenrasp, bakpoeder en boter in een kom en mix op een lage tot medium snelheid tot alles goed is gemengd.
Mix er langzaam de melk doorheen tot deze volledig is opgenomen.
Voeg nu het ei toe en mix in enkele minuten tot een glad beslag.
Verdeel het beslag over twee bakvormen en bak het 20-25 minuten op 170 °C. Gebruik je één hoge bakvorm, bak de cake dan in ongeveer 40 minuten gaar. De cake is klaar als je een satéprikker in het midden van de cake steekt en deze er schoon weer uithaalt.
Laat de cake volledig afkoelen voordat je begint met het afwerken van de cake.
Bereiding frosting en afwerking cake
Doe poedersuiker en boter in een mengkom en mix op medium snelheid tot alles goed is gemengd.
Zet de mixer op een lage stand en voeg melk, citroensap en eventueel de kleurstof toe. Zet de mixer daarna op een snelle stand en klop de frosting minimaal 5 minuten. Hoe langer, hoe luchtiger.
Ga nu verder met de cake. Smeer op één cakehelft een flinke laag lemon curd en zet er de tweede helft bovenop.
Schep nu de frosting op het midden van de cake en werk dit langzaam uit over de bovenkant en zijkanten.
Fotocredits: Hazel Hardijzer, Cookie Cottage
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Voor wie het interesseert: in NL groeide in 2013 380 ha blauwmaanzaad
In mijn familie doet overigens een hardnekkig verhaal de ronde dat een stel kinderen tijdens de oogst ooit eens (ergens in de jaren '50) handen vol maanzaad had gesnoept. Ze vonden het lekker en ze werden er 'soezelig' van. Een jongetje had zo veel gegeten, dat hij vier dagen achter elkaar zou hebben geslapen...
Afgelopen week een van de weinige akkerbouwers die het gewas nog teelt bezocht. Vertelde met veel liefde over de teelt, omdat het zo'n mooi gewas is. (Voor wie nooit een bloeiend gewas maanzaad gezien heeft: http://www.nationalgeographic.nl/fotografie/foto/blauwmaanzaad).
In de jaren zeventig stond er nog 4.000 ha van in NL, nu houdt het met een paarhonderd hectare wel op.
Stapje verwijderd van spacecake, natuurlijk. In West-(Zeeuws)-Vlaanderen, verder rijkt mijn geografische kennis helaas niet, werd in de eerste helft van de vorige eeuw, waar ik uit stam, een schep maanzaad in een linnen doekje gedaan, er een bol van gedraaid, waarbij het geknoopte deel met het handje werd vastgehouden en liet men huilerige babies en kleuters er op sappelen tot ze in 'slaap' vielen. Papaverbollen worden ook wel 'slaapbollen' genoemd.
En het beste maanzaad komt uit Nederland, zegt men.