De druk op de open ruimte is nog nooit zo hoog geweest. Woningbouw, stadsuitbreidingen, bedrijventerreinen en infrastructuur snoepen al decennia hectares van het Nederlandse landbouwareaal af. In de afgelopen 70 jaar heeft 500.000 hectare landbouwgrond een andere bestemming gekregen, zegt Van der Tak. Er is nog 1,8 miljoen hectare 'over' en dat is niet genoeg om de 53.000 land- en tuinbouwbedrijven in ons land duurzaam en rendabel te laten werken.
"Laten we beginnen met een grondig onderzoek naar de mogelijkheden van nieuw land, bij voorkeur in de Noordzee," zegt Van der Tak. "Die nieuwe polder van tienduizenden hectares biedt ruimte voor moderne en duurzame vormen van veehouderij, pootgoedteelt, groenten, bloemen en bollen. Vooral deze sectoren zitten verlegen om extra hectares’’. Niet alleen de landbouw kan van het gewonnen land profiteren. "Stedenbouw, recreatie en natuur kunnen er ook wel bij varen. Voor de land- en tuinbouw is dat ook goed, omdat het tot verminderde druk op de open ruimte leidt en een gunstig effect heeft op de grondprijzen.’’
De 'verrommeling' van het Nederlandse landschap werkt Van der Tak uit tot verdere voorstellen op het gebied van ruimtelijke ordening in zijn visiedocument. Zo wil hij een verbod op de aanleg van zonneparken op landbouwgrond (leg de zonnepanelen op de daken van grotere gebouwen en industrieterreinen), concentratie van distributie- en datacentra op bestaande industrieterreinen en verbetering van verkaveling, waterhuishouding en infrastructuur. Alles om een optimaal gebruik te kunnen maken voor de bewoners van 1 miljoen meer huizen, meer recreatieruimte te creëren en landbouwgrond te behouden en zelfs bij te maken.
#GRONDVISIE2021 | We hebben de beste #boeren en #tuinders ter wereld. Geef hen ruimte! Daarom presenteert LTO haar Grondvisie 2021:
— LTO Nederland (@LTONederland) March 5, 2021
???? Meer grond voor maatschappelijke wensen
Er moet nieuw land komen
Stop verbrokkeling van de ruimte
Lees meer https://t.co/Kn7rpOxjVD pic.twitter.com/g41s3gmKKk
Hahaha, @DeSpeld heeft @NOS gehackt. https://t.co/kY51NbzDRB
— Thijs ten Brinck (@WattisDuurzaam) March 5, 2021
Joep, het voer voor dat voer groeit grotendeels elders - dat geldt bijv. ook voor het staal voor de auto waarmee je rijdt.
Ik maak een serieus grapje, als je snapt wat ik bedoel. Die auto heb je namelijk ook niet nodig. In ieder geval minder dan de kat die je troost en warme verbondenheid.
Noch in Den Haag, noch LTO Nederland, noch hier op FL wordt gerekend met die
40% van het Nederlandse landbouwareaal dat nodig is om onze huisdieren te voeden.
Dat is héél veel grond en een grote verspilling in een wereld die zich bekommert om voedseltekorten: een onverantwoordelijke hobby.
Bron: Foodlog
Zeg heren, ik dacht dat de inflatie onder de kritische grens van 2% zit. Al vele jaren.
Marco, is het geld in Duitsland en Frankrijk minder ontwaard dan in Nederland?
Jos Hugense,
Je schrijft: "De marktwaarde doet zijn werk en de reden dat er nog geboerd wordt op zulke dure grond is de toewijding van de boer zelf die zijn beroep boven het bezit van geld stelt. De vraag is alleen; hoe lang duurt dat nog....?"
Ik vind het wel lachen zoals je het schrijft, een meer realistische benadering is echter dat de grond niet eens zo duur is maar dat het geld in sneltreinvaart in waarde daalt. De vraag is alleen: hoe lang duurt dat nog....?