Vier ondernemers uit Utrecht ontwikkelden vorig jaar de MiniBrew.Met deze alles-in-een-bierbrouwmachine kan iedereen zijn eigen bier brouwen.

€2,5 miljoen investeringen
De startup maakte deze week bekend bijna €2,5 miljoen aan investeringsgelden opgehaald te hebben. Het geld is nodig om nog dit jaar de eerste thuisbiermachines te kunnen uitleveren. De eerste 434 bierliefhebbers hebben al een MiniBrew besteld.

Bij de nieuwe investeerders hoort Edwin Blom. Hij maakt de overstap van Friesland-Campina naar de ambitieuze startup en wordt daar de nieuwe CEO. MiniBrew richt zich nadrukkelijk ook op markten buiten Nederland. Blom: "Daar waar speciaalbier niet makkelijk verkrijgbaar is, is de Mini-Brew een uitkomst."

Smart brouwen
Dat komt door de combinatie van een alles-in-een-machine in combinatie met een app en bierbrouwpakketten. Met de app kiest de aspirantbrouwer de kleur, het alcoholgehalte en gewenste bitterheid. De app stelt dan een aantal biersoorten voor om uit te kiezen. Met een druk op de knop is het overeenkomstige bierbrouwpakket te bestellen. De ingrediënten gaan het apparaat in en binnen 3 uur is het brouwproces volledig automatisch doorlopen (normaal ben je zo'n 8 uur zoet met brouwen - en wachten). De koperen brouwketel koppel je los van het apparaat en plug je in een stopcontact voor de fermentering. De app houdt je op de hoogte van de voortgang. Is het gisten afgerond, dan is het een kwestie van een tapkraantje op de ketel aansluiten en tappen maar.

Jopen bij je thuis
De reacties onder bierbrouwers zijn gemengd. Sommige microbrouwers, zoals Jopen en De Prael, stellen hun recepten ter beschikking zodat de thuisbierbrouwers hun bier thuis zelf na kunnen brouwen. Daarmee hopen ze hun afzet te vergroten. Anderen zijn sceptisch, omdat het proces zo snel afgeraffeld wordt en er geen kennis van het brouwproces meer nodig is. Daarmee haalt de MiniBrew alle 'magie' uit het brouwen.
De Brouwbroeders, die het pakket leverden waarmee Foodlog zelf bier brouwde, noemen de MiniBrew in een mail "geweldig". Ze zien wel een praktisch bezwaar aan het apparaat: "Hopelijk kunnen ze het wat goedkoper maken, zodat het net als de broodbakmachine bij vele huishoudens op het aanrecht komt te staan". De MiniBrew moet €999 kosten. Daar kun je aardig wat speciaalbiertjes voor kopen.

Hoe het apparaat werkt, laat onderstaand filmpje zien.

Dit artikel afdrukken