In de Ondertussen van dinsdag 28 april vallen mij deze berichten op:

- tuinen dragen, juist in de stad, voor een groot deel bij aan de biodiversiteit en soortenrijkdom in Nederland. Toch kan de diversiteit beter, zegt Wim van der Putten, hoogleraar aan de Wageningse universiteit. In Trouw geeft hij tips om vanaf je balkon of vanuit je woonkamer bij te kunnen dragen aan die diversiteit. Plant geen exoten uit het tuincentrum en verwijder de verharding uit je tuin, dat is goed voor het bodemleven en verbetert de wateropslag. Plant een bloemperkje of moestuin en bespreek met de buren wat je gaat planten. Dat is goed voor de vlinders en bijen. Zij hebben het de laatste jaren al moeilijk en profiteren van een steuntje in de vorm van bloeiende planten. De meest eenvoudige tip: maak de tuin niet té netjes. Als je de tuin toch aan wilt harken, gooi de bladeren dan in een hoek van de tuin en niet in de kliko. Zo vraagt je bijdrage maar weinig inspanning.

- Sparondernemer Egbert Oenema is op woensdag en donderdag tot ver na sluitingstijd in zijn dorpssupermarkt te vinden. Oenema stelt dan zijn supermarkt open voor wie door het coronavirus niet tijdens de reguliere openingstijden kan of durft te winkelen (Distrifood). Klanten uit de omgeving van het Friese dorp Echternerbrug kunnen zo in alle rust en zorgeloos boodschappen doen. Om te garanderen dat er maximaal vier mensen tegelijk op de winkelvloer zijn, vraagt Oenema klanten van tevoren te reserveren. Daarvoor krijg je een half uur winkeltijd op de woensdag of donderdagavond. Oenema bezorgt de boodschappen ook nog eens dezelfde avond thuis. Extra omzet levert het niet op, maar wel blije klanten. “Ze vinden het fantastisch om weer zelf boodschappen te doen.”

- de honingbij doet van nature aan social distancing als een virus de korf binnenkomt. Dat ontdekten Amerikaanse en Duitse onderzoekers (Trouw). Een gemiddelde werkbij komt dagelijks met honderden soortgenoten in aanraking voor het uitwisselen van voedsel en signaalstoffen. Als er een virusgeïnfecteerde bij in de korf komt, dan perkt het bijenvolk de onderlinge contacten drastisch in. Ze blijven nog wel even actief als voorheen, maar reageren met natuurlijke social distancing op een virus dat het hele volk bedreigt. Binnen de korf pakt dat goed uit. Maar 'tussen' korven blijkt het virus weer een streepje voor te hebben. Een geïnfecteerde bij die in een andere korf gezet wordt, maakt daar juist méér contact met soortgenoten, terwijl bijen normaal een afkeer hebben van vreemd volk. Het virus blijkt de geur van een geïnfecteerde bij te veranderen.

Met een stijging van gemiddeld 60% sinds de corona-uitbraak schiet de omzet van webwinkels door het dak. Zorgt het in de winkelstraten voor een permanente stilte? Het zou best eens kunnen, verwachten winkelgeleerden (BNR).
Eet alsjeblieft tweemaal per week friet. Na Nederland roept ook de Belgische aardappelhandel hun landgenoten op om hun steentje bij te dragen aan het wegwerken van het enorme aardappeloverschot (Metro).
Uit 68.000 patiëntgegevens van huisartspraktijken blijkt dat mensen die in een gebied wonen met relatief veel geitenhouderijen jaarlijks ongeveer 40% vaker kans lopen op een longontsteking (Boerderij).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken