Voor het vijfde jaar op rij wordt een lezingserie op de zondagmiddag georganiseerd in Kasteel Groeneveld. Inmiddels Sociëteit Culinair, in
de wandelgangen de Luisterlunch genaamd. Steeds staat er een thema centraal. In 2013 gaan de lunches over Wildernis, en dan natuurlijk
vertaald naar ons bord, onze voedselproductie, ons voedsel.

Op zondag 17 februari komt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos aan het woord over OERDIS.

Hoe aten onze prehistorische oervoorouders en wat kunnen wij daarvan leren? Als diëtist was Karine Hoenderdos betrokken bij een pilotstudy
naar het effect van Oerdis op mensen met kenmerken van het metabool syndroom. Ze schreef onlangs in opdracht van het InnovatieNetwerk
een boek over Oerdis: 'Oergezond met Oerdis', over het oerdieet in de wetenschap en de praktijk. 

Een citaat:  De hedendaagse mens is ongeveer 160.000 jaar oud. Dat is uit evolutionair oogpunt piepjong. Het kost bijvoorbeeld een miljoen jaar
om de genen 0,5 procent te laten veranderen. Onze genen zijn dus nog grotendeels hetzelfde als 10.000 jaar geleden. Dat pakket aan genen
is het resultaat van miljoenen jaren van evolutie, waarbij de genen zich aan de omgeving aanpasten. Het idee is dan ook dat de genen van de
mens zo’n 10.000 jaar geleden nog in perfecte harmonie waren met de omgeving. Maar daarna is er veel veranderd in onze omgeving. En
vooral in onze voeding: de landbouw en veeteelt deden ongeveer 7.000 jaar geleden hun intrede, we gingen zuivelproducten en granen eten.

De industriële revolutie, zo’n 200 jaar geleden, heeft de veranderingen nog eens versneld. Nu eten we veel bewerkte en geraffineerde producten. Onze genen kunnen die snelle verandering van onze omgeving, en vooral van onze voeding, niet bijhouden. Wetenschappers spreken van een ‘conflict’ tussen onze genen en onze omgeving. En dat conflict zou wel eens een belangrijke oorzaak kunnen zijn van tegenwoordige voedingsgerelateerde welvaartsziekten als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Moeten we onze dagelijkse kost weer wat meer 'oer'
maken? En hoe smaakt dat dan? Daarover gaat de luisterlunch van zondag 17 februari.

Karine Hoenderdos is diëtist en journalist en ze is werkzaam bij Scriptum communicatie over voeding (www.scriptum-site.nl) en is onder andere redacteur van het online vakblad Nieuws voor diëtisten.nl en PuurGezond.

Praktische informatie:
- Waar: de bovenkamer van het grandcafé van Kasteel Groeneveld
- Wanneer: zondag 17 februari, aanvang 12.30 uur
- Wat kost het: 30 euro per persoon inclusief twee drankjes, kinderen onder 12 jaar half geld
- Aanmelden: info@grandcafegroeneveld.com onder vermelding luisterlunch 17/2

Zet vast in uw agenda:
- Zondag 17 februari OERDIS, voedingsdeskundige Karine Hoenderdos
- Zondag 17 maart WILD en GETEMD, culinair journalist Felix Wilbrink:
- Zondag 14 april PERMACULTUUR, Volle Grond Fransje deWaard
- Zondag 12 mei HET NIEUWE RUIG, YFM oprichter Samuel Levie
- Zondag 16 juni DE SMULTUIN, de wildernis getemd, Claudia Reina
- Zondag 18 augustus WILDPLUKKEN nieuwe stijl, Edwin Florès

In het najaar komen aan bod: Marije Vogelzang, Lizet Kruyff & Judith Baehner, Jannie van der Heyden.
Dit artikel afdrukken