De pluimveehouderstak van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) is van plan een rechtszaak te beginnen tegen de NVWA. Volgens de pluimveehouders had de NVWA al veel eerder in actie kunnen komen in de fipronilcrisis. "In november had de NVWA ons al kunnen waarschuwen, want het gebruik van fipronil was bij ze bekend. Dan hadden wij er als sector op kunnen anticiperen. Dat hebben ze niet gedaan", zegt LTO-bestuurslid Hugo Bens, zelf pluimveehouder, in Boerderij. Pas toen in juni en juli bleek dat het niet in de voedselketen toegestane insecticide fipronil in eieren was terechtgekomen, greep de NVWA in. "Kennelijk is het zo dat je wel 180 bedrijven helemaal kunt stilleggen, maar dat je niet één bedrijf dat frauduleus handelt kunt aanpakken", zegt Bens.
Eerder werd al bekend dat "tientallen" individuele pluimveehouders naar de rechter stappen omdat "de Staat haar zorgplicht niet is nagekomen", meldde BoerenBusiness.
Boerderij - Update: LTO wil NVWA voor rechter om fipronil
Eerder werd al bekend dat "tientallen" individuele pluimveehouders naar de rechter stappen omdat "de Staat haar zorgplicht niet is nagekomen", meldde BoerenBusiness.
Valentijn Wösten,
Wat let u om nú al een claim te leggen bij de supers die eindverantwoordelijk zijn voor de
fipronil-eieren en fipronil-eierproducten die ze maandenlang waarschijnlijk zo ongeveer
elke consument hebben voorgeschoteld?
De lange termijn effecten van fipronil zijn immers nog totaal onbekend.
Daarmee voorkomt u alvast de verjaring, waartegen bijvoorbeeld DES-dochters jarenlang óók nog procedures hebben moeten voeren.
Stijgend ongeduld
Met stijgend ongeduld wacht ik op het kantelpunt. Het mag niet lang meer duren totdat de veesector door het openbaar bestuur zal worden behandeld als elke andere bedrijfssector.
Als een leverancier van auto-onderdelen rotzooi levert aan een autoproducent, gaat dan de overheid de autofabrikant financieel bijspringen in de schade? Als een bakker rotzooi afneemt van een leverancier, springt de overheid die bakker dan bij in zijn schade? Enzovoort.
Als Staatssecretaris Van Dam de kippenboeren financieel wil bijspringen in hun financiële schade, dan moet deze bestuurder accuut teruggefloten worden, en in de hoek gezet worden met een politieke kras op zijn blazoen.
Als Minister Schippers niet wil Zwarte Pieten ( haar woordkeuze !) over de schuldvraag van de Fibronilschade, wat doet dan zij in hemelsnaam in de Tweede Kamer? De Tweede Kamer gaat immers over verantwoordwording afleggen. Gegeven het - bovendien onaanvaardbare ! - voornemen van Van Dam om publiek geld (!) aan veeboeren te willen geven als tegemoetkoming in de Fibronilschade bestaat kennelijk geen helder beeld over de aansprakelijkheid, en is de schuldvraag pertinent te stellen. Als Minister Schippers werkelijk niet wil Zwarte Pieten dan dient zij af te treden wegens evidente ongeschiktheid als publieke ambtsdrager.
Als de pluimveesector de overheid daadwerkelijk aansprakelijk zal stellen voor geleden Fibronilschade, dan moet serieus nagedacht worden over het in die rechtszaak zich partij laten stellen van andere maatschappelijke partijen. Het is noodzakelijk dat de veesector niet het podium alleen heeft om haar betoog te houden. Ons huidige openbaar bestuur - beheerder van ons belastinggeld en verantwoordelijk voor het algemeen belang- is blijkens bovengenoemde standpunten incompetent om een helder standpunt in te nemen. Dan moeten andere maatschappelijke organisaties naar voren treden om de rechter zichtbaar te maken dat de pluimveehouders in de Fibronilzaak maatschappelijk spookrijden. Daarom mijn oproep aan eenieder om zich als belanghebbende partij te stellen in de rechtszaak van de pluimveeboeren.
In België blijken de federale en deelstaatregeringen op Europees niveau overlegd te hebben of de maatregelen ter ondersteuning van de getroffen pluimveeboeren door de Europese beugel kunnen, schrijft Vilt. Het overleg kende "een positieve afloop", aldus de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme.
In België zijn nog 14 leghennenbedrijven geblokkeerd van de 86 die preventief geblokkeerd werden door het FAVV. Het Voedselagentschap "controleert ook verwerkte producten op basis van eieren in de winkelrekken, zoals koekjes of mayonaise, op de aanwezigheid van fipronil," aldus Vilt.
Een absurde actie. De NVWA is politieagent ook al maakte ze inderdaad een inschattingsfout. Ze ging een fraude opsporen terwijl ze had moeten handhaven.
Maar dat staat los van wat boeren kennelijk vinden. Zij zien de Autoriteit kennelijk als hun kwaliteitsdienst. Dat is onzin.