In de Ondertussen van dinsdag 15 oktober vallen mij deze berichten op:

- Qatar bouwt aan de slimste en meest duurzame wijk (Volkskrant) ter wereld. In het land met extreme temperaturen kunnen bewoners van de wijk hun kinderen lopend naar school brengen over watergekoelde trottoirs. Het nieuwe stadscentrum heet Msheireb Downtown Doha. Het is zo gebouwd dat elk briesje uit de Arabische Golf er maximaal doorwaait, direct zonlicht wordt geblokkeerd en veel vensters zijn verzonken of voorzien van metalen gevelschermen. De wijk wordt gekoeld door een centrale koeltoren die gebruik maken van gerecycled water. Na vier jaar plannen en 10 jaar bouwen nemen de eerste bewoners de intrek.

- Elk jaar gaat er wereldwijd voor €363 miljard eten verloren nog voor het in de supermarkt belandt. Dat blijkt (Standaard) uit een rapport van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Het gaat om ongeveer 14% van het totaal. Zuid-Azië, Noord-Amerika en Europa zijn de slechtste leerlingen van de klas. In bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Australië gaat jaarlijks maar 5,8% verloren. Kwetsbaar voedsel als groenten en fruit gaat, omdat het bederfelijk is, vaker (22%) verloren dan bijvoorbeeld granen en peulvruchten (9%). De verliezen zijn het grootst bij de producenten, waar het oogsten en slachten plaatsvindt.

- Huizenbezitters schatten de kosten voor het verduurzamen van hun huis vaak te hoog in. Dat moet blijken uit onderzoek van ABN Amro (NRC). Wie nu bijvoorbeeld in een huis woont met energielabel G, het minst geïsoleerd, denkt €33.000 kwijt te zijn om naar energielabel A te gaan. Toch kost het verduurzamen van een woning gemiddeld 'maar' €22.000 aan extra maatregelen. De kosten worden door 2 op de 5 als de grootste drempel gezien. Voor 1 op de 5 bewoners van een huur- of koophuis is verduurzaming op dit moment totaal geen prioriteit. Het klimaatakkoord bepaalt dat in 2030 1,5 miljoen huizen en in 2050 alle 7 miljoen woningen verduurzaamd en gasvrij zijn.

Wat gebeurt er morgen in Den Haag? (Foodlog) Het stikstofprobleem deelt het land in tweeën, zegt Trouw. Inmiddels weten we dat het leger Den Haag moet beschermen tegen de boeren (Foodlog). In Londen treedt de politie hard op (RTL Nieuws) tegen klimaatactivisten.
Verder is het vandaag de cruciale dag voor de brexitdeal, zegt de Ierse vicepremier Simon Coveney (FD). Tegen middernacht moet er zicht zijn op een brexitdeal tussen de onderhandelaars; volgens The Guardian is dat niet eens ondenkbaar.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken