De listeria-bacterie die in een Nederlandse vleeswarenfabriek van fabrikant Offermans is aangetroffen, heeft ook in België mensen besmet, melden de Belgische media vandaag.

Begin deze maand maakte de NVWA bekend dat er in 2 jaar tijd in Nederland 20 mensen besmet waren geraakt met een specifiek geïdentificeerde listeria-bacterie. Eén miskraam en 3 doden waren het gevolg.

De besmetting was dankzij een nieuwe technologie te herleiden naar de vleeswarenfabriek van Offerman, dochterbedrijf van het Belgische vleesbedrijf Ter Beke. Dat bedrijf kreeg financieel een flinke tik te verwerken. De Nederlandse supermarkten die de tientallen soorten vleeswaren in het assortiment hadden, haalden in recordtempo 300.000 kilo vleeswaren uit de schappen. De fabriek is nog altijd dicht.

Maar ook in België zijn besmette vleeswaren verkocht, onder meer door Aldi en Albert Heijn. Het Belgische Gezondheidsinstituut Sciensano heeft op grond van het Nederlandse bacterieprofiel vastgesteld dat er ook in België besmettingen hebben plaatsgevonden. Twee, om precies te zijn, in 2018. Een 97-jarige vrouw en een "vrouw met de Nederlandse nationaliteit die een week voor haar hospitalisatie in Antwerpen een baby'tje kreeg." Hoe het de patiënten is vergaan, is onbekend. In België is listeriose geen meldingsplichtige ziekte, in tegenstelling tot in Nederland.
De Morgen - Ook twee listeria-besmettingen in ons land door vlees uit Nederlandse fabriek
  • Deel
Druk af