Supermarktketen Jumbo doet een massale recall. Het bedrijf roept 137 verschillende soorten voorverpakte gesneden vleeswaren terug en haalt ze uit de schappen. Ze zijn mogelijk besmet met de listeria-bacterie. Het gaat om voorverpakte vleessoorten als achterham, grillworst en spek, met een houdbaarheidsdatum tot midden of eind oktober. De volledige lijst is hier te vinden.

Volgens Jumbo hoeven de klanten niet bang te zijn voor lege schappen en zal het volledige assortiment weer snel beschikbaar zijn. Vleeswaren die nog in de winkel liggen, zijn veilig te consumeren. Klanten van Jumbo kunnen de vleeswaren terugbrengen naar de winkel en krijgen hun geld terug.

De besmetting is vastgesteld in de vleeswarenfabriek van Offerman in Aalsmeer. Offerman levert behalve aan Jumbo ook aan Aldi, Bidfood, Sligro en Versunie. Ook Aldi heeft inmiddels een aantal producten teruggeroepen. In Aalsmeer is het productieproces stilgelegd; andere fabrieken van Offerman nemen de productie over.

De NVWA heeft een veiligheidswaarschuwing uit doen gaan. De listeria-bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. Vooral zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem zijn kwetsbaar. Vorige maand bleken in Spanje nog minstens 8 overlijdensgevallen toe te schrijven te zijn aan een listeria-besmetting in een vleeswarenfabriek.

UPDATE 23:59 uur: inmiddels is duidelijk geworden dat vleeswarenbedrijf Offerman, onderdeel van een Belgisch bedrijf, de bron is van de besmetting. Dankzij nieuwe opsporingstechnieken is een oorzakelijk gevolg gelegd tussen 3 doden en een miskraam. Besmettingen met listeria komen weinig voor (in Nederland circa 70-100), maar kunnen - zo zegt het Voedingscentrum - ernstige tot dodelijke gevolgen hebben. Na het nieuws van vanmorgen is vandaag de complete productie van de Offerman-vestiging in Aalsmeer teruggeroepen. Het gaat om 300.000 kilo vleeswaren.
De NOS had vandaag de duidelijkste berichtgeving. Het was al langer bekend dat Offerman de bron was van een listeria-besmetting. Besmettingen moeten gemeld worden aan het RIVM die de NVWA vroeg de gevallen te analyseren. Offerman stond niet onder verscherpt toezicht. Het bedrijf meldde zelfstandig problemen bij de NVWA en nam extra hygiëne maatregelen. Die sorteerden echter geen effect.
De verantwoordelijke minister Bruins toont zich geschokt, maar geeft aan dat 100% voedselveiligheid nu eenmaal nooit te garanderen valt.
Voedselveiligheidsdeskundige Simone Hertzberger - hieronder in de draad aanwezig - lichtte vanavond de gevaren van listeria en de fouten die in de fabriek van Offerman gemaakt moeten zijn toe in Met het Oog op Morgen.
NVWA - Belangrijke veiligheidswaarschuwing gesneden voorverpakte vleeswaren Jumbo
  • Deel
Druk af