Het nieuws in de Ondertussen van maandag 2 september trekt mijn aandacht naar:

- Vrouwen zijn voor de medische wetenschap onbekend terrein. Patiënten zijn witte, slanke mannen. Heeft een vrouw onbegrepen klachten? Dan ligt het aan aan haar zwangerschappen, voortplantingsorganen, zenuwen, hysterie of hormonen. Het vrouwelijk lichaam en lichaamsprocessen blijken letterlijk 'terra incognita', ontdekt de Australische schrijfster Gabrielle Jackson die er het boek Pain and Prejudice over schreef. Onderzoek? Mannen. Medicijnen en bijwerkingen? Mannen. Pas sinds de jaren '90 gingen vrouwen meedoen aan klinische onderzoeken. En nog altijd zijn bijna alle proefdieren mannetjes.

- Een grote listeriose-epidemie in Spanje kostte ten minste 3 ouderen en 5 ongeboren baby's het leven. Nog 69 mensen liggen in het ziekenhuis, onder wie 28 zwangere vrouwen. De listeriabacterie huisde in de Andalusische vleesspecialiteit carne mechada. Dat is géén rauw vlees, maar in zijn eigen vet gekookte gevulde varkenslende. De bacterie hield zich op in een karretje waarop vleeswaren voor én na het bakken in de fabriek werden vervoerd. De vorige grote Europese uitbraak van listeriose, met 9 doden, bracht vorig jaar het Belgische groenten- en fruitbedrijf Greenyard in ernstige problemen. Daar zat de bacterie verstopt in de vriestunnel van een Hongaarse fabriek van diepvriesgroenten.

- Jumbo laat in België één van zijn 'zeven zekerheden' vallen: er komt géén laagsteprijsgarantie. De supermarktketen wil 'geen prijzenoorlog' met marktleider Colruyt ontketenen. Mede dankzij de laagsteprijsgarantie ontwikkelde Jumbo zich in Nederland tot de nummer twee van de supermarktketens, na Albert Heijn. Albert Heijn, al langer in België aanwezig, is daar juist een prijsbreker.

De brexit-trein dendert voort. Komen er nieuwe verkiezingen? De Conservatief BoJo is gevaarlijk ondemocratisch bezig, vindt de socialistische oud-premier Tony Blair. BoJo, vindt hij, zet het volk buiten spel met nieuwe verkiezingen. Het zal voor de Conservatieven kiezen omdat het niet van de nieuwe leider van de socialisten houdt. De Conservatieven zullen dan een drie jaar oud en per ongeluk gewonnen referendum uitvoeren; wie rebelleert haalt BoJo van de kieslijst. Westerse democratieën corrumperen en verdwijnen in een golf van populisme schrijft de oer-Britse The Economist.

Check Ondertussen dat alweer verder is!
Dit artikel afdrukken