Een op de 5 Britse jongvolwassenen lijdt aan non-alcoholic fatty liver disease, niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD). Dat blijkt uit een langlopende studie van de universiteit van Bristol waarbij 4.000 jongvolwassenen gedurende langere tijd gevolgd worden. De onderzoekers presenteren de resultaten op het Internationale Levercongres in Wenen.

De jongvolwassenen kregen om te beginnen op 18-jarige leeftijd een echo. Daaruit bleek dat 2,5% op dat moment al een vervette lever had. Vijf jaar later bleek uit een fibroscan dat meer dan 20% van de deelnemers vetophopingen in de lever had of last had van steatorroe (vetdiarree). Volgens onderzoekers lijdt de helft van hen aan ernstige NAFLD. Bij 2,4% van de jongvolwassenen vond fibrose (vorming van littekenweefsel) in de lever plaats. Dat kan op lange termijn leiden tot cirrose.

Van de proefpersonen met de meest vervette levers, had 60% overgewicht.

De Britse onderzoekers spreken van een mogelijk nieuwe volksgezondheidscrisis. Het is zorgelijk dat NAFLD, normaliter een 50-plussers-ziekte, zich al op jonge leeftijd ontwikkelt. Met een gezond dieet en voldoende beweging is de ziekte omkeerbaar. De overheid speelt daarbij volgens de onderzoekers een essentiële rol.

Ook in Nederland is leververvetting al voor een kwart van de bevolking een groeiend probleem.
The Guardian - Experts warn of fatty liver disease 'epidemic' in young people
  • Deel
Druk af