Er is keuze uit zo'n 325.000 e-health-apps. De vraag is of die allemaal even betrouwbaar zijn. Het grootste deel van die gezondheidsapps is nooit getest, zegt Niels Chavannes, hoogleraar e-health-toepassingen in Leiden tegen Nieuwsuur. Chavannes wil het kaf van het koren scheiden. Daarvoor heeft hij het idee opgevat om studenten in te zetten, te beginnen met 20.000 Zuid-Hollandse studenten. Die moeten de apps, als onderdeel van hun curriculum, gaan testen en beoordelen of de informatie klopt, waar die vandaan komt en of die duidelijk is.
NeLL
Het initiatief is een onderdeel van het Nationaal eHealth Living Lab (NeLL) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Op vrijdag 9 maart opent het centrum zijn deuren. De instelling gaat digitale middelen om ziekten te monitoren en gezondheid te verbeteren onderzoeken. In het Poortgebouw van het LUMC komt een lounge waar alle landelijke eHealth-initiatieven onderdak kunnen vinden. Patiënten, artsen, onderzoekers en ICT’ers kunnen daar kennis maken met nieuwe toepassingen en deze apps, sensoren, wearables, robots en videocommunicatiemiddelen testen. Het lijkt een beetje op de manier waarop witgoedproducenten proefkeukens neerzetten om consumenten kennis te laten maken met nieuwe keukenapparatuur of de aanpak van voedingsproducenten om met testpanels nieuwe producten laten beoordelen op nut, smaak en haalbaarheid.
Europese standaard
Voor de apps die een goede beoordeling krijgen, wil Chavannes een onafhankelijk keurmerk. "Apps van fabrikanten zijn bijvoorbeeld nooit onafhankelijk. British Tobacco heeft bijvoorbeeld een paar apps om van het roken af te komen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat die een goede beoordeling krijgen", denkt Chavannes. Het zal nog wel een aantal jaar duren voordat alle apps beoordeeld zijn. Daarnaast is het werk nooit af, want dagelijks komen er een paar honderd apps bij. Leiden wil met de beoordelingen van de apps een Europese standaard zetten om kwaliteit te kunnen onderscheiden.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het verkeerde middel voor de verkeerde kwaal. E-health moet men om te beginnen voor het probleem (ziek worden) en niet achteraf toepassen. Het grote probleem is dat artsen en ziekenhuizen zo geprogrammeerd zijn dat ze niet in staat zijn out off the box te denken, dit probleem aangaande. Het is hun niet kwalijk te nemen want ze zijn er niet voor geëquipeerd. Daarnaast denk ik dat business gerelateerd denken deze ontwikkelingen ook in de weg zitten. Voedsel in relatie tot menselijke gezondheid is een zeer weerbarstig terrein en om dat goed te kunnen inschalen is veel oude kennis nodig. Een degelijke literatuurstudie zou wel eens veel licht in deze duisternis kunnen werpen. Wat zou het mooi zijn inhoudelijk gezond voedsel als medicijn vervanger, voor veel ziek en zeer, zonder schadelijke bijwerkingen.
Zijn die 20.000 studenten voldoende geëquipeerd om deze weerbarstige materie te beoordelen? Door wie en welk instituut zijn ze van voldoende informatie voorzien om een weloverwogen verantwoorde mening te geven? Juist de huidige partijen die van de voorgeprogrammeerde informatie uitgaan.
Als we niet oppassen verdwalen we volledig in een Babylonische spraakverwarring en raken totaal van het padje.
Waarom lees ik nergens gezondheidzorg begint met inhoudelijk gezond voedsel, daarna komt de rest waar nu zoveel drukte over wordt gemaakt? Geeft dat aan een gemis aan kennis omtrent voedsel in relatie tot onze gezondheid? De zorg, al hoe goed ook opgeleid, poetsen de gevolgen ons overkomt weg maar maken ons niet beter, gezond voedsel wel zonder schadelijke bijwerkingen.