Ken je lavendel vooral als tuinplant of als geurig ingrediënt voor geurzakjes en douchegel? In Nederland kennen we lavendel als keukenkruid niet zo goed, maar in de Provencaalse keuken is het een veel gebruikte smaakmaker.

Tijdens een vakantie in het zuiden van Frankrijk stuitte ik in een delicatessenwinkel in de buurt van Montpellier op een fles lavendelsiroop met strak design. Ik heb me laten verleiden door de verpakking, maar voelde me achteraf enigszins bekocht toen ik o.a. hier op Foodlog ontdekte hoe eenvoudig het is om zelf te maken. Met een kopje suiker, twee kopjes water en een eetlepel lavendelknopjes maak je met de kleinste moeite je eigen lavendelsiroop.

Maar ja, nu had ik eenmaal een delicatessenproduct in huis gehaald dus moest ik er van mezelf ook iets culinair verantwoords van maken. Fudge bijvoorbeeld, met pure chocolade. Heel culinair verantwoord vind ik dat. Deze fudge heeft net uit de koelkast qua structuur weliswaar iets meer weg van een chocotoff, maar wacht een dag en je hebt heerlijk zachte fudge die veel te makkelijk weg eet.

lavendelfudge van Hazel


Chocolade-lavendelfudge

Ingrediënten
- 50 gram boter
- 400 ml gecondenseerde melk
- 200 gram fijne suiker
- 250 gram pure chocolade in stukjes
- 1 el lavendel essence of zelfgemaakte lavendelsiroop
- 1 tl lavendelknopjes

Bereiding
Bekleed een kleine rechthoekige schaal of bakblik met bakpapier.
Laat de boter smelten in een steelpan en voeg daar de gecondenseerde melk en suiker aan toe. Roer goed door tot de suiker is opgelost. Voeg dan de chocolade en lavendelsiroop toe.
Breng het geheel al roerend tegen de kook aan en laat het dan op een laag vuur ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen terwijl je het continue blijft roeren om aanbranden te voorkomen.
Giet het mengsel in het bakblik en bestrooi met de lavendelknopjes. laat ongeveer 10 tot 15 minuten afkoelen en zet het daarna 2 uur in de koelkast om verder te laten opstijven.
Neem het bakblik uit de koelkast, til de fudge eruit en verwijder het papier. Snijd de fudge in vierkante stukjes.

Meer recepten van Hazel vind je op Cookie Cottage.
Fotocredits: Hazel Hardijzer, Cookie Cottage
Dit artikel afdrukken