De Consumentenbond onderzocht 39 veganistische kazen op hoe gezond ze zijn. Het ging om zowel plantaardige varianten van blauwschimmelkaas, brie/camembert, cheddar, feta, verse geitenkaas, Goudse kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas en zuivelspread. De vraag of kaasvervangers beter zijn voor het milieu maakte geen deel uit van het onderzoek, want dat zijn ze volgens de Bond allemaal.
Eerst gezondheid. De consumentenbond keek daarvoor naar het type vet (verzadigd/onverzadigd), de hoeveelheid zout en eiwitten. Maar 14 van de 39 kazen scoren een zes of hoger, met een topscore van 7,3. De laagste score was 2,2. Op het eerste gezicht lijken de veganistische kazen dus niet zo vreselijk gezond.
Plantaardige kazen gemaakt van noten springen er in positieve zin uit. Ze bevatten veel onverzadigde vetten, die het LDL verlagen en goed zijn voor hart en bloedvaten, schrijft de Consumentenbond. Kazen gemaakt van andere grondstoffen bevatten veelal kokosolie (met een hoog percentage verzadigd vet), waarvan nog niet vaststaat of dat goed of slecht is voor de gezondheid. Een groot deel van de kazen bevat niet te veel zout en scoort daarmee voldoende. Veel eiwitten zitten er niet in de meeste plantaardige kazen, daarom krijgen bijna alle kazen daarvoor een onvoldoende. Ook vitamine B12 ontbreekt en calcium blijkt enkel in kleine hoeveelheden voor te komen in de notenkazen. Veganistische liefhebbers wordt aangeraden B12 aan te vullen.
Plantaardige kazen zijn diervriendelijk, en bijna altijd minder milieubelastend dan gewone kaas, aldus de Bond. Voor zuivel is meer land nodig, vooral voor veevoerproductie. Ook het mestoverschot en de uitstoot van broeikasgassen spelen een rol bij de zuivelindustrie. De herkomst van ingrediënten en het productieproces spelen een rol om te bepalen of een product beter of slechter is voor het milieu. Bij de kokosteelt kan ontbossing het geval zijn en er is veel water nodig voor notenteelt.
De top 3 van de consumentenbond zijn Mondarella, Charly's all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel, alledrie gemaakt van amandelen en/of cashewnoten.
Er zijn meer nadelen verbonden aan de cashew- en amandelnotenteelt dan alleen de grote hoeveelheden water die nodig zijn voor de teelt ervan. Zo kunnen in arme landen de arbeidsomstandigheden discutabel zijn en kan er sprake zijn van oneerlijke handel. Over andere milieuaspecten wordt verschillend gedacht. Bonen zouden een milieutechnisch beter alternatief zijn.
Het Smaakpanel van de Consumentenbond proefde ook een aantal kaasjes. Het levert een amusant filmpje op:
Eerst gezondheid. De consumentenbond keek daarvoor naar het type vet (verzadigd/onverzadigd), de hoeveelheid zout en eiwitten. Maar 14 van de 39 kazen scoren een zes of hoger, met een topscore van 7,3. De laagste score was 2,2. Op het eerste gezicht lijken de veganistische kazen dus niet zo vreselijk gezond.
Plantaardige kazen gemaakt van noten springen er in positieve zin uit. Ze bevatten veel onverzadigde vetten, die het LDL verlagen en goed zijn voor hart en bloedvaten, schrijft de Consumentenbond. Kazen gemaakt van andere grondstoffen bevatten veelal kokosolie (met een hoog percentage verzadigd vet), waarvan nog niet vaststaat of dat goed of slecht is voor de gezondheid. Een groot deel van de kazen bevat niet te veel zout en scoort daarmee voldoende. Veel eiwitten zitten er niet in de meeste plantaardige kazen, daarom krijgen bijna alle kazen daarvoor een onvoldoende. Ook vitamine B12 ontbreekt en calcium blijkt enkel in kleine hoeveelheden voor te komen in de notenkazen. Veganistische liefhebbers wordt aangeraden B12 aan te vullen.
Plantaardige kazen zijn diervriendelijk, en bijna altijd minder milieubelastend dan gewone kaas, aldus de Bond. Voor zuivel is meer land nodig, vooral voor veevoerproductie. Ook het mestoverschot en de uitstoot van broeikasgassen spelen een rol bij de zuivelindustrie. De herkomst van ingrediënten en het productieproces spelen een rol om te bepalen of een product beter of slechter is voor het milieu. Bij de kokosteelt kan ontbossing het geval zijn en er is veel water nodig voor notenteelt.
De top 3 van de consumentenbond zijn Mondarella, Charly's all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel, alledrie gemaakt van amandelen en/of cashewnoten.
Er zijn meer nadelen verbonden aan de cashew- en amandelnotenteelt dan alleen de grote hoeveelheden water die nodig zijn voor de teelt ervan. Zo kunnen in arme landen de arbeidsomstandigheden discutabel zijn en kan er sprake zijn van oneerlijke handel. Over andere milieuaspecten wordt verschillend gedacht. Bonen zouden een milieutechnisch beter alternatief zijn.
Het Smaakpanel van de Consumentenbond proefde ook een aantal kaasjes. Het levert een amusant filmpje op:
Die beschikbare kaasjes blinken uit door het schrale (dure) aanbod. Er zijn er maar weinig die ik kan waarderen, dat betreft dan de gefermenteerde.
Er zijn heerlijke simpele recepten te vinden, zoals hier
Maar ook geavanceerdere, met kaasbacteriën/schimmels voor verschillende typen kazen, van Franse tot Gouda, die je zelf goedkoop kan bestellen op internet en toepassen. Echt heerlijk! Dan moet je ze wel fermenteren in een tafelkoelkastje - zonder diepvries vak en met draairing, om de juiste temperatuur te bereiken (meer dan die 7 graden max, die digitaal instelbaar is... de draairing moet je dan op ongeveer 0,2/0,4 zetten... in die draaischaal van 1-5)... of in een speciale kaasmaker.
Heb daar een aantal recepten van en ook mee geëxperimenteerd met zelfgemaakte (ingedikte vaak nodig - naast inkoken bijv. mais/kikkererwtenmeel gebruiken) supergezond haver (goed om 'dikkere 'melk te krijgen), amandel en/of cashewmelk, kliederend met kaasdoek (genoodzaakt door een vegan vriendin ;).
Het wrongel prima deels te gebruiken in gebak of een smoothie.. naast fijngemalen/ gevijzeld in die kaas.
Dat fermenteren zorgt voor schimmels, bacteriën die - naast de smaak - de voedingswaarde aanzienlijk verhogen in omzettingsprocessen.
(die link hierboven bevat ook een camembert type en een blauwschimmelkaas... schimmelkaas al helemaal eenvoudig door een stukje snelgroeiende schimmel te gebruiken van echte schimmelkaas)
En zuivelkaas bestaat ook uit verzadigde vetten... dat is geen argument om te veroordelen (naast die discutabele veroordeling van verzadigd). Waterverbruik bij diverse noten ook niet, vergeleken met koeien. Uitbuiting?... boeren hier worden ook uitgebuit. Kokosvet (rauw bij voorkeur) is volgens een aantal bronnen zeer gezond door bepaalde micro nutriënten, dat wordt niet meegewogen.
Een echte rauwmelkse boeren Gouda (al zijn daar ook grote verschillen in), Franse kaas in verschillende soorten, mijn voorkeur (ben groot liefhebber daarvan) , maar er zijn heel mooie smaakvolle alternatieven. 'Parmezaan' - eenvoudig - met edelgist gemaakt best een mooi alternatief bij pasta's.... en edelgist bevat gezonde nutriënten.
Dit Consumentenbond onderzoek is verre van compleet in mogelijkheden - en beoordeling. Maar dat ben ik wel van ze gewend. (zoals ook met hun veroordeling van espresso/ Griekse koffie t.o.v. snelfilterkoffie, die de plank volledig misslaat)
Vreemde conclusie zonder onderzoek wat mij betreft,
"De vraag of kaasvervangers beter zijn voor het milieu maakte geen deel uit van het onderzoek, want dat zijn ze volgens de Bond allemaal.".