Sint Katelijne van Alexandrië (gestorven rond het jaar 350) wordt beschouwd als de heilige van de oude vrijsters. Vroeger hoorde een meisje te trouwen, zo niet kon ze nog intreden in een klooster, maar alleen blijven was een schande voor de familie. “Ze draagt niet bij tot de economie,” zou men vandaag zeggen. De gevreesde vervaldag was de leeftijd van 25 jaar. Zodra je daar voorbij was, mocht je het wel vergeten om nog van 't straat te raken. Vandaag is er geen meid met hersens die er ook maar aan denkt om zich te vestigen voor de leeftijd van vijfentwintig, en ik geef ze zeker geen ongelijk.

Opzichtige hoeden
Maar het was destijds ook niet allemaal kommer en kwel. De feestdag van Katelijne werd feestelijk gevierd. Een tante van mijn moeder trouwde nooit, en nu en dan gingen we rond deze tijd van het jaar langs om haar een cadeautje te brengen voor haar Sint Katrinne. Zij vierde dat. Mijn grootmoeder zei lachend de dag ook te vieren dat ze 25 jaar weduwe was. De modehuizen in Parijs trakteerden hun naaisters op 25 november en de ‘Catherinettes' gingen samen die dag uit, gekroond met opzichtige hoeden die ze voor elkander maakten (Catharina van Alexandrië is ook patrones van de modisten). Ik hoor dat rond het Katelijneplein in Brussel ook elk jaar een processie plaatsvindt van Catharina-bedevaartsters op 25/11, mét hoeden.

Koek
Elke gelegenheid is goed om een feestje te bouwen. En daar horen ook hapjes bij. In Québec, waar de catherine-hoeden groen en geel zijn, koopt men rond het feest tires de Sainte-Catherine, dat zijn getrokken snoepjes, 'spekken' van boter en suiker, vergelijkbaar met babelutten. Onlangs las ik dat er in Vesoul (Haute-Saône, Frankrijk) peperkoeken varkentjes met chocolade huid worden verkocht. Uit hun achterste steekt een fluitje, tot grote vreugde van de feestvierders. Ze zitten daar dit jaar trouwens met een groot probleem, want de fabrikant van de houten fluitjes is dicht wegens gezondheidsproblemen. Alle bakkers zijn op zoek naar alternatieven.

Mijn vrouwtje, die ooit ook nog Sint-Katrien was tot ik met haar huwde, heeft in haar papieren nog een recept voor een 'katelijnekoek' bewaard, maar ik snap het niet, het is niet duidelijk. Het recept bevat in ieder geval amandelen, laat ons zeggen dat het amandelkoekjes zijn. U vindt elders wel een recept: versier ze met abrikozen en glaceer ze met siroop. En blijkbaar hoort bij het feest tegenwoordig ook veel cava.
Dit artikel afdrukken