Iedereen aan de praat
Dat vertellen anonieme bronnen aan de Wall Street Journal. Op dit moment wordt het aanbod wereldwijd bepaald door zes grote bedrijven. Een fusie of verkoop van activiteiten zou het bestaande krachtenveld flink door elkaar schudden.
Toch kunnen ook die paar grote bedrijven niet meer vragen voor hun producten vragen dan de markt kan opbrengen, zegt een analist die tevens zegt dat "er wel heel weinig overblijven, zodat ze uiteindelijk wel bepalen wat je van ze krijgt."Momenteel zijn Monsanto, Syngenta en Bayer de bepalende spelers op het het gebied van zaden en bestrijdingsmiddelen. DuPont, Dow Chemical en BASF zijn de volgers van het peloton.
Er gaan vele geruchten over fusies, overnames en de verkoop van deelportefeuilles. Begin 2015 overwoog Monsanto de overname van Syngenta als geheel voor $46 miljard. Syngenta wees het bod af.
Inmiddels praat 'iedereen met iedereen', citeert The Wall Street Journal Andrew Liveris. Hij is CEO van Dow Chemical en maakte een maand geleden bekend alle strategische opties voor zijn agroportefeuille te willen bekijken.
Kwartetten met zaad en bestrijdingsmiddelen
Beleggers verlangen van DuPont dat het bedrijf meedoet aan de gesprekken waaruit minder bedrijven zullen overblijven. Anders dan zijn voorganger Ellen Kullman, lijkt Interim-topman Edward Breen wel oren te hebben naar de juiste deals.
Als Syngenta met DuPont's landbouwgiftak samen zou gaan, zou het nieuwe bedrijf 27% van de wereldmarkt voor bestrijdingsmiddelen in handen krijgen. DuPont en Dow zouden samen 17% in handen krijgen en opeens de derde speler worden na Syngenta en Bayer.
Zo ontstaat dan ook een complex kwartetspel waarin zaad- en landbouwgifposities worden uitgewisseld.Om tot die deals te kunnen komen, zullen de bedrijven moeten besluiten hun zadenportefeuilles uit te wisselen om te grote machtsconcentraties te vermijden. DuPont heeft bijvoorbeeld 35% van de mais- en 33% van de Amerikaanse sojazaadmarkt in handen. Zo ontstaat dan ook een complex kwartetspel waarin zaad- en landbouwgifposities worden uitgewisseld.
Ongunstig voor boeren
Voor boeren is het ongunstig. Hun inkomens staan wereldwijd onder druk als gevolg van gemiddeld goede oogsten en droogte in specifieke regio's. Concentratie kan zorgen voor hogere prijzen voor afnemers, terwijl hun inkomens laag of opgedroogd zijn. Toch kunnen ook die paar grote bedrijven niet meer vragen voor hun producten vragen dan boeren kunnen opbrengen, zegt een analist die echter tevens zegt dat "er wel heel weinig overblijven, zodat ze uiteindelijk wel bepalen wat je van ze krijgt."
Fotocredits: DuPont, Georgia Peanut Commission
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor wie er interesse in heeft om te lezen wat er in de TPP staat, het zusje/broertje van onze TTIP die vast en zeker dezelfde regels enz hebben zijn hier heel veel documenten te downloaden hierover, kun je lezen wat er echt voor ons burgers gaat veranderen, veelal ten nadele. Let wel, het is een 'boekwerk' van haast 6000 pagina's............
Edit: e originele link lukt me niet erin te krijgen, ga naarde youtube link en klik dan in de beschrijving op de allerbvenste link waar mega.nz in staat, dan kom je er ook
Liesbeth, aandeelhouders verdienen het meest doordat anderen denken dat het bedrijf meer waard wordt, niet doordat er meer geld uit het bedrijf komt. Fusies drijven over het algemeen de waarde van het bedrijf op de korte termijn op, en de meeste aandeelhouders kijken naar de korte termijn.
En dan gaat 's Neerlands' trots DSM alvast met Syngenta de "biologicals" in. Monsanto met Novozymes investeert al jaarlijks 200 miljoen USD in R&D naar "biologicals".
Het is niet alleen machtconcentratie, het is ook het nog beter benutten van de "route-to-market" en het kruislings licentieren van producten die steeds vaker samengestelde producten worden of in samenhang gebruikt moeten worden om de boeren en farmmanagementbedrijven de jaarlijkse 2% opbrengstverhoging in de commodities te kunnen blijven beloven en daarbij de steeds hardnekkiger plagen voor te blijven.
Henric, ik lees toch dat de marges de laatste 3 jaar onder druk staan. Is de oplossing dan van supergroot naar megalomaan? Als het dan ook de aandeelhouder wat op moet leveren, kan dat eigenlijk maar op een paar manieren:
- klanten gaan meer betalen
- wij verliezen onze baan
- minder productontwikkeling
- iets minder marketingkosten
Voor de aandeelhouder dus #piketty
Gewoon het gevolg van het zo door menigeen aanbeden vrije ondernemerschap. Niks mis mee, dus daar moet niemand over peeuwen.
Koop vooral de aandelen van Monsanto, die staan er het minst goed voor momenteel en zal door fusie het snelst stijgen. Ook shares kopen van IGFarben dochters BASF en Bayer. Want Bayer en ook DuPont en Dow maken ook nog eens geneesmiddelen! Dat tikt extra aan!
Middels de boeren aan de ene kant de wereld steeds verder met gif volpompen en de gevolgen aan de andere kant ‘bestrijden’ met hun ‘geneesmiddelen’ die niet genezen maar je ziekte chronisch houden, zodat je nog bij lange na niet dood gaat, (we worden immers steeds ouder toch?) en zij en de aandeelhouders zo lang mogelijk aan de door hen veroorzaakte rampspoed kunnen verdienen.
Oh, wat is het leven toch mooi.