Het bouwplan in de akkerbouw wordt steeds intensiever. Het areaal consumptieaardappelen is dit jaar het grootste sinds 2002. Suikerbieten bezetten het grootste areaal in twaalf jaar. Er hebben nog nooit zoveel uien en pootaardappelen op de akkers gestaan. En het areaal graan is nog nooit zo klein geweest in Nederland. Dat schrijft Boerderij.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalt het graanareaal in ons land. Dit jaar bestaat het uit 32% van alle akkerbouwgewassen. Vijf jaar geleden bestond nog 40% van het areaal uit graangewassen. Dat is het kleinste areaal sinds de metingen in 1901 begonnen.
Hoe komt dat? De graanprijzen zijn laag terwijl aardappelen (door grote vraag vanuit verwerkende industrie) en bieten (omdat de suikerquotering vervalt, zodat suikercoöperatie Cosun graag een flinke productie wil) in trek zijn. Ook de uien leken even op goede prijs af te stevenen, zodat boeren er flink wat van hebben geplant. Is de focus op zulke teelten verstandig? Nee. Op akkers moet je gewassen afwisselen om uitmergeling van de bodem te voorkomet. Goed boeren spoort niet noodzakelijk met wat op de markt economisch verstandig is. Hoe minder maaigewassen (zoals graan) in de wisselteelt, hoe sneller de bodemvruchtbaarheid achteruitgaat.
Boerderij - Bouwplan akkerbouw intensiever dan ooit
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalt het graanareaal in ons land. Dit jaar bestaat het uit 32% van alle akkerbouwgewassen. Vijf jaar geleden bestond nog 40% van het areaal uit graangewassen. Dat is het kleinste areaal sinds de metingen in 1901 begonnen.
Hoe komt dat? De graanprijzen zijn laag terwijl aardappelen (door grote vraag vanuit verwerkende industrie) en bieten (omdat de suikerquotering vervalt, zodat suikercoöperatie Cosun graag een flinke productie wil) in trek zijn. Ook de uien leken even op goede prijs af te stevenen, zodat boeren er flink wat van hebben geplant. Is de focus op zulke teelten verstandig? Nee. Op akkers moet je gewassen afwisselen om uitmergeling van de bodem te voorkomet. Goed boeren spoort niet noodzakelijk met wat op de markt economisch verstandig is. Hoe minder maaigewassen (zoals graan) in de wisselteelt, hoe sneller de bodemvruchtbaarheid achteruitgaat.
De film uit 1974 Help, de dokter verzuipt! gebaseerd op een streekroman van Toon Kortooms, zich afspelende in een katholiek Oost-Brabants Peeldorp in de jaren 20, zat vol fouten. Tijdens de film trok er een processie door de landwegen tussen de velden. De velden stonden in de film vol mais. En in de jaren 20 was er in Brabant amper mais te vinden. Rogge en andere granen waren er vooral toen te vinden.
Piet heeft gelijk. Marcel zag het zoveel omdat je van Oosterbeek tot Denekamp hoofdzakelijk over zand rijdt (met uitzondering van de IJsselvallei). Mais wordt verbouwd op lichte (zanderige) gronden, waar bieten en aardappelen niet zo goed opbrengen. Plus dat is ook waar alle intensieve veeteelt is, dus dicht bij de maisconsument. Als we dus flink gaan minderen met melkvee wordt die mais ook vanzelf minder. En dan allemaal aan het roggebrood jongens, dan hebben die boeren wat anders om te verbouwen.
Mais is ook een gewas wat bij typische akkerbouwers niet echt veel staat. Het staat voornamelijk bij veehouders die het als veevoer gebruiken.
Eens Dick, ik zou graag ook het commentaar en de expertise van onze alkerbouwers willen betrekken - waarom planten zij bijna alleen nog maar mais?
En wellicht zijn er tevens objectieve cijfers bij EZ/Wur verkrijgbaar. Let's GO All the way, ik heb niks tegen mais, maar wel als driekwart van het NL's akkerareaal hiermee wordt volgeplempt
Marcel, dat is goed. Dan moeten we er ook over nadenken hoe akkerbouwers daar zelf aan mee kunnen doen om het zo precies mogelijk te maken.