15
Fotocredits: 'Akker met stroken', Annika de Jong voor FL Media

FlashAkkerbouwer verdient straks nog maar €6.500

Het gemiddelde inkomen van een akkerbouwer bedroeg de afgelopen 3 jaar €46.333. Maar dat inkomen dreigt te verschrompelen tot een schamele €6.493, schrijft boerenvakblad Boerderij. De oorzaak is een drietal voorgenomen (Europese) beleidsmaatregelen: geplande bufferstroken, verplichte bouwplanverruiming en minder GLB-premie.

De berekening is gemaakt door kennisplatform BO Akkerbouw, op basis van een gemiddeld bedrijf van 75 hectare. Zo'n bedrijf raakt door het instellen van bufferstroken van 3 meter 4% van zijn productieareaal kwijt, wat overeenkomt met een inkomstenderving die kan oplopen tot €16.500. De bouwplanverruiming houdt in dat in regio's met zand- en lössgronden een 1-op-4 rustgewasrotatie verplicht wordt, als onderdeel van het zevende actieprogramma nitraatrichtlijn. Dat neemt een hap van maximaal €18.750 uit de opbrengsten voor individuele akkerbouwers, afhankelijk van regio, bouwplan en bedrijfsomvang.

Last but not least gaat per 1 januari het nieuwe GLB in, met de nieuwe eco-regeling. Voor Nederlandse akkerbouwers gaat de gemiddelde GLB-premie naar verwachting met €4.590 per bedrijf omlaag. BO Akkerbouw merkt op dat lidstaten verschillend omgaan met de implementatie van de Europese beleidskaders. Dat zet de ene boer op achterstand ten opzichte van de andere en is volgens de wet eigenlijk oneerlijk.

, 14 okt 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cok Bos
Cok Bos Land- en tuinbouw
 • #15
 • 17 okt '22
 • 11:54

#5 frans
Stel ik heb een bedrijf van 70 ha = 7 stukken van 10 ha.
1 stuk is dus 500 bij 200 en heeft dus als recht hoek 700 + 700 = 1400 strekkende meters sloot
7 x 1.400 = 9,8 km

Hoezo uniek ?

Krijn Poppe
Krijn Poppe Food- en agri-economie
 • #14
 • 17 okt '22
 • 10:39

Dick Veerman: daar lijkt me geen haast mee, maar het is wel een keer een interessant gedachten-experiment. Omdat in de economie trends altijd de neiging hebben om te ver door te schieten. Vooralsnog is er niet zoveel aan de hand vanuit de macro-economie gezien (voor boeren is het pijnlijker): we zitten nog steeds met een kleine-boeren vraagstuk. Zo heeft Zeeland meer dan 1600 akkerbouwers, als de optimale grootte 250 ha per bedrijf zou zijn (ik ken boeren in die regio die claimen dat het minimaal 500 ha is), dan zijn er minder dan 300 nodig. Het zal nog lang duren voor we daar zijn, zeker als door de vergrijzing lonen verder stijgen, kapitaal goedkoop is en robotisering doorzet. Maar de angst is niet onterecht dat dat dan een keer doorschiet en je in een heel andere situatie terecht komt. Toch denk ik niet dat wij nog mee maken dat er om die reden grond braak komt te liggen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #13
 • 17 okt '22
 • 9:56

Krijn, is het wat jou betreft nuttig om eens te bedenken wat het scenario 'Nederlandse boeren stoppen massaal' gaat betekenen voor Nederland, Europa en de wereld?

Krijn Poppe
Krijn Poppe Food- en agri-economie
 • #12
 • 17 okt '22
 • 8:27

Piet, er is inderdaad een enorme strijd om het bestaan, wat te weinig wordt erkend. De concurrentie uit andere (EU) landen met grotere bedrijven is sterk. Schaalvergroting gaat maar door en drijft marktprijzen naar beneden.
Anderzijds krijgen we nog steeds een ha-toeslag omdat de vorige generatie rond 1990 een graanprijsdaling in de liberalisatie van beleid doormaakte (en de graanprijzen nu weer hoog zijn). De druk op inkomens en de omzetting van de ha0toeslagen in eco-systeemdiensten zal nog jaren doorgaan, zo vermoed ik.

Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
 • #11
 • 16 okt '22
 • 22:12

Krijn, het komt er meer op neer dat boeren steeds meer werkuren moeten draaien om de Nederlandse landbouweconomie in de benen te houden. Alsof akkerbouwers dagen van 25 uur hebben en van-alles-en-nog-wat er wel even bij kunnen DOEN.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.