Montmorency-kersen verbeteren sportprestaties. Dat zegt een meta-analyse, verschenen in het Journal of the American College of Nutrition. De zure kersen – ook wel kriek genoemd, niet te verwarren met het bier – hebben een antioxidatieve werking op het lichaam. De antioxidanten in het concentraat of sap van Montmorency-kersen breken de 'reactieve moleculen' af die schade aan het lichaam kunnen veroorzaken.

In het geval van sporters ontstaan er spierscheurtjes na (zeer) intensieve inspanning. Het lichaam reageert daarop door leukocyten (witte bloedcellen) te rekruteren die de schade herstellen. Maar bij dat herstel komen ook reactieve zuurstof- en stikstofmoleculen vrij.

Deze stoffen zijn – in lagere concentraties – essentieel voor spierherstel en spiergroei, maar alleen wanneer het lichaam ze binnen afzienbare tijd kan afbreken. Tot het moment dat alle reactieve zuurstof- en stikstofmoleculen zijn afgebroken, kan de spier niet zijn maximale kracht leveren. Omdat het sap van Montmorency-kersen bomvol flavonoïden zit (die werken als antioxidant), stimuleert het een sneller spierherstel. Zo kan een sporter weer eerder zijn maximale prestatie leveren.

Bijkomend voordeel volgens Nutrition Insight: krieksap past heel goed in de trend waarbij ‘gewone voeding’ een belangrijke rol speelt in de wereld van sportvoeding.
Nutrition Insight - Cherry on top of sports nutrition: Montmorency cherries show potential for sports beverages
Reageer
  • Deel
Druk af