Het nieuws van 22 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

'Zorgwekkende cijfers over sportbeoefening'
NOC*NSF ziet Nederlanders minder fit worden door de lockdown (Metronieuws, 3.6). Over de maand februari zeiden zo'n 4,5 miljoen Nederlanders minder te sporten wanneer hun sportclub dicht is. Ze eten ook nog eens ongezonder. Vooral kinderen tot en met 12 jaar (49%) en jongvolwassenen tot en met 30 jaar (38%) blijken volgens het onderzoek Sportgedrag en effecten coronapandemie minder te sporten als ze niet bij hun sportclub terecht kunnen. In je eentje gaan sporten is niet voor iedereen weggelegd. Een kwart van de respondenten gaf aan lastig motivatie te vinden om alleen te sporten.

Om Nederlanders weer aan het bewegen te krijgen deed technisch directeur Maurits Hendriks zondag bij Studio Sport een oproep aan Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) om bij de formatie van een nieuw kabinet en het opstellen van een regeerakkoord ook sport niet uit het oog te verliezen. "Er moet nu een aanvalsplan voor de sport komen", zegt de topsportbaas van Nederland (NOS, 3.7). "Als je het nu niet doet, weet ik niet wanneer we het wel gaan doen." NOC*NSF steunde eerder deze week de oproep van 31 binnensportbonden en belangenorganisaties om op korte termijn de sporthallen en gymzalen weer open te stellen.

GGD Haaglanden ongerust over gezondheid kinderen
GGD Haaglanden waarschuwt de wethouders gezondheidszorg van de regio. De instantie constateert dat de 1,1 miljoen inwoners van Den Haag en omgeving ongezonder zijn dan voor de coronacrisis. Niet alleen door besmetting met Covid-19, maar juist door andere gevolgen van de coronacrisis als stress, somberheid, minder bewegen en meer roken (Brabants Dagblad, 3.3). "De voordelen van de crisis zoals minder excessief alcoholgebruik en schonere lucht wegen niet op tegen de negatieve effecten”, zegt Annette de Boer, directeur van GGD Haaglanden in de krant. Over jongeren is De Boer extra ongerust. "Eén op de vijf kinderen is aangekomen door minder bewegen en een minder gezonde leefstijl. Van de jongeren voelt landelijk 69% zich eenzaam. Dat het uitgaansleven is weggevallen heeft negatieve invloed op de seksuele gezondheid." Daarom maakte de GGD Haaglanden samen met andere instanties voor hen de site 'Hoe lekker ga jij'. De Boer noemt het terecht dat de focus ligt op het bestrijden van Covid-19 met testen en vaccineren. "Maar de andere aspecten van onze taak hebben wij niet losgelaten en zijn juist nu extra relevant”, aldus De Boer.

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut naar roken en corona blijken rokers meer te zijn gaan roken (Gezondheidsnet, 3.4). "Tijdens de eerste golf gaven rokers aan vooral uit verveling meer te zijn gaan roken, nu zien we dat stress een belangrijke factor is.", aldus Marc Willemsen, programmahoofd Tabaksontmoediging bij het Trimbos-instituut.
Dit artikel afdrukken