Mensenpoep kan veel vraagstukken oplossen. Er wordt veel fosfaat en kali gemijnd en stikstof uit de lucht geconcentreerd om kunstmest te maken. Vooral fosfaat is eindig. Dat is te gek voor woorden als je bedenkt dat Nederlanders jaarlijks 35 miljoen kilo fosfaat, 110 miljoen kilo stikstof en 34,5 miljoen kilo kali door de wc spoelen.

Het rioolslib waar het in terecht komt, verbranden we om er energie van te maken. Zo gaat het verloren en valt er geen boerenkool, bloemkool of brood van tarwe meer van te maken.

Daarom is er “Give a Shit”. Morgen, zaterdag 13 mei, kan iedereen bij een van de deelnemende boeren zijn poep doneren. Die poep wordt dan gecomposteerd en later op het land gebruikt. Vorig jaar werd de actie ook al gehouden, maar dit jaar doen er nog meer boeren mee. De boeren zien de noodzaak om hun land anders en verstandiger te voeden.

Mooi meegenomen: poep bij Fides en je krijgt korting op je broodje.
Waarom wordt menselijke poep dan nog niet op grote schaal gebruikt? “Niet omdat de techniek er niet is, maar volgens mij omdat wij allemaal ‘ieh’ zeggen als we aan poep en plas denken” zegt initiatiefneemster Fides Lapidaire.

Vroeger was het heel normaal om mensenmest te gebruiken. In de jaren 80 werd het verboden, uit angst voor vervuiling. Kunstmest vinden we ‘gewoon’ en mensenpoep vies. Maar omdat we van de kunstmest af willen, komt mensenmest weer terug in de belangstelling.

De techniek om op grote schaal poep en plas op te vangen, is er al wel. Zo werd op het Deense festival Roskilde bier gemaakt van de opgevangen plas.

Maar er valt nog een wereld te winnen.

Zo is bijvoorbeeld nog onduidelijk hoe woningbouwverenigingen menselijke ontlasting kunnen en mogen opvangen. Het is volgens de wetgeving een ‘grijs gebied’. En ook al hebben eerdere onderzoeken aangetoond dat mensenmest veilig genoeg is, moet er nog meer onderzoek gedaan worden naar medicijnresten in de menselijke poep. In bijvoorbeeld Frankrijk mag rioolslib nog altijd wel op het land worden gebracht, maar is onduidelijk of het hoge antibioticagebruik in dat land gevolgen heeft voor de tarwe, worteltjes of de Camembert-kaasjes die we eten.

Om het grote publiek te informeren staat Lapidaire met een bijzondere food truck op festivals. Aan de ene kant van de food truck zit een wc, waar mensen hun poep en plas kunnen doneren. Aan de andere kant worden broodjes verkocht met ingrediënten die geteeld zijn met mensenpoep. Mooi meegenomen: poep bij Fides en je krijgt korting op je broodje.

Give a shit campagne, via Broodje PoepGive a shit campagne, via Broodje Poep


Fides creëert meer bewustzijn met de “Give a shit”-actie. Maak een wereld waarin de burger niet alleen consument is maar zich een producent voelt, dat is waar de actie voor staat. Wil jij ook je poep doneren? Check dan op de site van Broodje Poep welke boeren in jouw regio meedoen aan de actie.

Dit artikel afdrukken