Via de site Boenen bij de Boeren kunnen vrijwilligers en boeren die extra hulp kunnen gebruiken op een gecoördineerde manier met elkaar in contact komen. De gemeenten in de Gelderse Vallei, waar veel pluimveehouders geconcentreerd zijn, lanceerden deze week de site. De gemeenten hopen dat veel inwoners zich aanmelden om de getroffen pluimveehouders te helpen, schrijven ze op de site. “Eigenlijk gaan we daar ook wel een beetje van uit. Onze regio is een regio waar men naar elkaar omziet. Ook in tijden van zorg en crisis”, aldus de Barneveldse burgemeester J.W.A. van Dijk.

Deze zomer kwam het fipronilschandaal aan het licht, toen bleek dat honderden kippenhouders in zee gegaan waren met het bedrijf Chickfriend dat een effectieve behandeling tegen bloedluis beloofde. Die behandeling bleek effectief te zijn doordat er in het gebruikte middel ook het insecticide fipronil bijgemengd was, een stof die verboden is in de voedselketen. De NVWA blokkeerde honderden bedrijven, eieren en producten met eieren werden uit de schappen gehaald, mest en eieren vernietigd. Maar daarmee bleek het fipronil nog niet verdwenen.

De afgelopen tijd is veel onderzoek gedaan naar de beste manier om de stof uit kippen en stallen te krijgen. Dat blijkt niet eenvoudig. De meest effectieve manier is het herhaaldelijk schoonmaken en blijven schoonmaken van de stallen en het regelmatig verwijderen van mest en strooisel. Een arbeidsintensieve en moedeloosmakende klus. Het blijkt bijna 100 dagen te duren voordat de fipronil is verdwenen.

Om de getroffen boeren bij staan, lanceren de gemeenten in de Gelderse Vallei (Barneveld, Ede, Nijkerk, Putten, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg) een schoonmaak- en opruimactie. De werkzaamheden worden onder leiding van een deskundige uitgevoerd. De gemeenten werken samen met LTO Gelderse Vallei, de NVP en het Meldpunt Fipronil.

Of boenen werkelijk gaat helpen is nog maar de vraag. De etherische oliën die Chickfriend aanlengde met een scheut fipronil, blijken zich goed gehecht te hebben aan alle poreuze materialen in stallen. Het is niet ondenkbaar dat de inrichting van de besmette stallen geheel vernieuwd moet worden om definitief een streep te zetten onder de sporen van fipronil.
Dit artikel afdrukken