Dat schrijft Science Daily.

Opkikkertje
‘Comfort food’ is het eten waar we (weer) blij van worden. Dat is voor de één een pizza en voor de ander lasagne. Deze gerechten kunnen gevoelens van eenzaamheid en je afgewezen voelen, verlichten. Nieuw onderzoek aan de universiteit van Buffalo laat nu ook zien dat wat voor iemand ‘comfort food’’ is, afhangt van de persoon die het gerecht voor het eerst bereidde. Kijk je uit naar bepaald voedsel in een treurige bui, dan is de kans groot dat je positieve herinneringen hebt aan de kok die dat vroeger voor je bereidde.

Op je gemak, 'thuis'
"'Comfort food’ is vaak het voedsel dat onze ouders ons gaven toen we kind waren", zegt psychologe Shira Gabriel van de universiteit van Buffalo. In een eerder onderzoek gaven wetenschappers hun proefpersonen een noedelsoepje. Het bleek dat alleen de mensen die hier ook een sociale relatie mee hadden, zich daarna meer ‘thuis’ en op hun gemak voelden. In het nieuwe onderzoek werden proefpersonen lichtelijk uit hun ‘comfortzone’ gehaald. Het bleek dat daardoor hun smaakwaardering voor ‘comfort food’ vergrootte. Daarnaast aten de proefpersonen meer van dit eten als ze zich eenzaam voelden.

Van goede aarde
"Zolang we een goede relatie hebben met de bereider van het voedsel, is er een goede kans dat je juist naar dit voedsel grijpt wanneer je je ongelukkig voelt", zegt Gabriel. Mensen proberen een gevoel van ‘zich thuis voelen’ te behouden, acceptatie is nu eenmaal van oorsprong belangrijk om te overleven. Komt dat gevoel in gevaar dan lossen we dit op met positieve voeding. ‘’...eigenlijk een voorbeeld van klassieke conditionering.’’ ‘Comfort food’ kan dus zowel gezond als ongezond voedsel zijn.

Emotie-eten
Het onderzoek verklaart deels waarom we soms naar voedsel grijpen als we niet hongerig zijn. Bewustwording is stap één. Onze gemoedstoestand kunnen we dus beter op een andere manier proberen te verbeteren. Of is een potje ruzie maken met moeders een beter idee?

Het onderzoek werd deze week gepubliceerd in Appetite.

Fotocredits: 'Enjoying dinner', Ginny
Dit artikel afdrukken