image

Er is weer een schandaal in koffieland. Daar heeft de film Black Gold voor gezorgd. Alle fair trade ten spijt, lijkt het erop dat de boeren toch ernstig uitgebuit worden. De grote koffiefirma's in de wereld - Nestlé, Sara Lee, Kraft en Procter & Gamble - hebben zowel hun medewerking als commentaar op de film geweigerd. Wat is het vuur achter dit rookgordijn?

De film laat zien dat het verschil voor wat wij betalen voor een kop kofiie 100X zoveel is als de zwarte boer er voor krijgt: $ 0,03 per kopje versus $ 3,00. Dat lijkt me toch een beetje overdreven: waarom nou een terrasprijs vergelijken met wat de boer krijgt? En cupje Nespresso (al ontzettend luxe in aluminium verpakt én voorzien van een premium koffie) kost ca. € 0,30. Een kopje koffie nog geen Eurodubbeltje. De verschillen zijn dus opeens gereduceerd tot een factor 10 en een factor 3. En dàt verbaast me nou weer: in Nederland werkt menige boer voor minder (factoren tussen de 10 en 20)!

Ik spreek geen oordeel uit over de film - waar ik alleen de trailer van heb gezien - wél over dit rekenwerk. Het rammelt aan alle kanten!
Dit artikel afdrukken