Sommige ouders huilden van opluchting bij het horen van de onderzoeksresultatenZo’n 18.000 kinderen, bijna 16% van de Nederlandse jeugd, kampen met extreem overgewicht. Dat ligt dus veel minder vaak aan een ongezonde leefstijl dan tot nu toe gedacht. Het nu gevonden percentage (19%) waar een onderliggende medische oorzaak speelt, is veel hoger dan eerder beschreven in de medische literatuur (5%).
Het is volgens de wetenschappers voor het eerst dat een groep kinderen met ernstige obesitas zo uitgebreid is onderzocht. Specialisten deden uitgebreide DNA-tests, hormoonmetingen, conditietests en verbrandingsmetingen bij de kinderen. In Nederland komen kinderen met overgewicht sneller bij een arts terecht dan in andere landen. De onderzoeksgroep waar de onderzoekers over konden beschikken, was daardoor relatief groot zegt Kleinendorst.
'Huilen van opluchting'
“Deze diagnose zorgt bij ouders en kinderen niet alleen voor een enorme ontlading, maar ook voor begrip uit de omgeving”, zegt arts-onderzoeker Ozair Abawi in het Algemeen dagblad. Sommige ouders huilden van opluchting bij het horen van de onderzoeksresultaten.
Volgens de onderzoekers kan het bij sommige kinderen met ernstige obesitas zinvol zijn om te zoeken naar onderliggende medische oorzaak. Zo kan een behandeling op maat gegeven worden. Het onderzoek is nog niet afgerond. Kleinendorst wil graag weten wanneer de kinderen precies te zwaar worden en wat voorspellers kunnen zijn. Hoe eerder de eventuele onderliggende medische oorzaken ontdekt worden, hoe beter de behandeling.
Het onderzoek is gepubliceerd in PLOS One.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mijn broer in Nieuw Zeeland vertelde dat vooral veel Maori's daar modder vet waren. Hij dacht dat dit kwam door de genen (noodzaak tot efficiënt omgaan met voedsel), alcoholisme, ontworteling.
Dank je Jaap. "Maar ook binnen etnische groepen werd een stijging gezien". Dat is zachtjes uitgedrukt. Ik schrok daarvan.
Even een heel andere insteek, Ik heb een perceel gras tegen de nieuwbouw voor 15 jaar terug moest ik met maaien rekening houden met de woensdagmiddagen, zaterdagen en vakanties.
Lag het gras er dan af dan kon ik zeker met mooi weer er van uitgaan dat ik een kwartier bezig was om de "forten" zover uit elkaar te trekken dat de schudder of de hark ze kon verwerken, de laatste jaren zie ik geen kind meer in het land voor mij wel plezierig maar het zegt ook wel iets over de veranderende tijd forten worden nu online gebouwd en verdedigt.
Jan Peter van Doorn excuses, het was slordig van mij om de bron van die cijfers niet te noemen. Er was een reeks van drie nationale groeistudies waarin grote aantallen Nederlandse kinderen zijn gemeten en gewogen (1980, 1997, 2009). De opzet was dus steeds hetzelfde. Helaas zijn die landelijke groeistudies sindsdien niet meer uitgevoerd. Het artikel staat hier.
Migratie kan zeker een effect hebben gehad op de cijfers maar ook binnen etnische groepen werd een stijging gezien.
Ja Jaap daar lijkt het wel op. Welke andere oorzaken zouden er kunnen zijn? Behalve verschillen in meetmethoden, in wat we precies meten of het feit dat gezinsgrootte en obesitas een relatie hebben (meer kinderen uit gezinnen met 'slechte' genen). Ik neem aan dat je meer zitten ook een omgevingsfactor vindt?
Overigens ben ik het altijd volkomen met je eens geweest en nog dat de omgeving van doorslaggevende betekenis is. Misschien moeten we omgeving breder maken: cultuur.