Bij 19% van de 300 in een proef onderzochte Nederlandse kinderen tussen de 0 en 18 jaar werden medische obesitasaandoeningen gevonden, van zeldzame genetische afwijkingen tot medicijngebruik of eerder opgelopen hersenschade. DNA-foutjes zorgen ervoor dat het hersengebied dat de eetlust en verbranding reguleert niet goed werkt. "Bij al deze kinderen zijn de systeempjes voor honger en verbranding kapot. Dus ze hebben ontzettend veel honger, meer dan wij ons ooit kunnen voorstellen, en ze verbranden eten ook nog eens minder snel", legt arts-onderzoeker Lotte Kleinendorst van het Erasmus MC uit op de NOS. Genetische afwijkingen werd het meest aangetroffen onder kinderen die al voor de kleuterklas obesitas hadden.

Sommige ouders huilden van opluchting bij het horen van de onderzoeksresultaten
Zo’n 18.000 kinderen, bijna 16% van de Nederlandse jeugd, kampen met extreem overgewicht. Dat ligt dus veel minder vaak aan een ongezonde leefstijl dan tot nu toe gedacht. Het nu gevonden percentage (19%) waar een onderliggende medische oorzaak speelt, is veel hoger dan eerder beschreven in de medische literatuur (5%).

Het is volgens de wetenschappers voor het eerst dat een groep kinderen met ernstige obesitas zo uitgebreid is onderzocht. Specialisten deden uitgebreide DNA-tests, hormoonmetingen, conditietests en verbrandingsmetingen bij de kinderen. In Nederland komen kinderen met overgewicht sneller bij een arts terecht dan in andere landen. De onderzoeksgroep waar de onderzoekers over konden beschikken, was daardoor relatief groot zegt Kleinendorst.

'Huilen van opluchting'
“Deze diagnose zorgt bij ouders en kinderen niet alleen voor een enorme ontlading, maar ook voor begrip uit de omgeving”, zegt arts-onderzoeker Ozair Abawi in het Algemeen dagblad. Sommige ouders huilden van opluchting bij het horen van de onderzoeksresultaten.

Volgens de onderzoekers kan het bij sommige kinderen met ernstige obesitas zinvol zijn om te zoeken naar onderliggende medische oorzaak. Zo kan een behandeling op maat gegeven worden. Het onderzoek is nog niet afgerond. Kleinendorst wil graag weten wanneer de kinderen precies te zwaar worden en wat voorspellers kunnen zijn. Hoe eerder de eventuele onderliggende medische oorzaken ontdekt worden, hoe beter de behandeling.

Het onderzoek is gepubliceerd in PLOS One.
Dit artikel afdrukken